KRIŽEVCI – Dvije tisuće seljaka traži poticaje

Točan iznos potpora za pojedine kulture bit će poznat nakon što Zakon o državnoj potpori stupi na snagu
Vremenski rok za dostavu obrasca za dobivanje poljoprivrednih poticaja traje do petka, 31.svibnja, a do danas se s područja grada i općina Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno, Gornja Rijeka i Kalnik prijavilo 375 poljoprivrednika. Prošle godine potpore je ostvarilo 1693 korisnika s područja grada, a ove godine s obzirom na pozitivne promjene koje najavljuje Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja do kraja ovog tjedna bit će ih i do dvije tisuće.

Radi se o novom Zakonu o državnoj potpori u poljoprivredi koji će i manjim poljoprivrednicima odnosno onima s poljoprivrednim površinama manjim od tri hektra omogućiti dobivanje subvencija.
– Prema dosadašnjem Zakonu, za dobivanje potpora poljoprivrednik je morao imati najmanje tri hektra obradive površine. S obzirom na usitnjena poljoprivredna zemljišta na našem području, broj korisnika mogao bi se znatno povećati. Potpore se odnose na sva poljoprivredna gospodarstva u sustavu PDV-a i upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, a za što prilikom podnošenja zahtjeva moraju dostaviti i dokumentaciju.

Točan iznos potpora za pojedine kulture bit će poznat nakon što Zakon stupi na snagu, ali vjerujemo da neće biti većih promjena u odnosu na prošlu godinu. Potpora za uljarice iznosila je 2250, ječma i zobi 1250, a za šećernu repu tri tisuće kuna po hektru – kazao je Božidar Vrabelj, pomoćnik predstojnika Ureda državne uprave.

Na potpore nemaju pravo gospodarstva koja su u sustavu dohodovne potpore. Sukladno Zakonu, seljačka gospodarstva ili obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima ukupni godišnji iznos ostvarenih poticaja u prethodnoj godini prelazi 12 tisuća kuna, dužna su pri podnošenju zahtjeva za poticaj priložiti dokaz o podnošenju prijave ili upisu u registar obveznika poreza na dohodak.

Vezano

Komentari su zatvoreni.