‘Ustaje’ li Thompson u Križevcima?

Na kuli uz crkvu svetog Križa u Križevcima, lokaciji na kojoj će se za tri tjedna opet izvoditi Križevačko spravišče, nije novost pojava grafiterskih napisa, od kojih je većina neinventivna, te delikventna i po rukopisu i po sadržaju. No ovih su dana tamo osvanule alarmantne poruke, na što upućuje i prizor zabilježen u nedjelju oko 16 sati.

Autori kao da žele poručiti, u čemu nažalost imaju i dosta sljedbenika, blago rečeno neupućenih u hrvatske historijske kontroverze koje truju i suvremeno nacionalno biće, pogotovo mlado, da su napisano ime i simbol neraskidivi. Na sadržajnoj razini to nameće dilemu – znači li da će dugolasi izvođač desničarskog nacional-folka doći u Križevce ili će, pak, simbol zla 20. stoljeća opet pokazati svoje smrtonosno lice? Ne dao bog, rekli bi svi koji vjeruju da učimo iz povijesnih, kardinalnih pogrešaka humane vrste.

Stotinjak metara dalje, na ulazu u križevački stadion, još jedna pisana glupost, vjerojatno istog porijekla, što bi mogli potvrditi i grafolozi. U blizini sportskog centra upućuje li to na rađanje i ustajanje rasnog, čak rasističkog zdravog duha?!
Na navedene parole nisu reagirali oni najmjerodavniji, počev od križevačkih komunalnih redara! Gradskom upravnom odjelu jučer ujutro je poslan mail da se izvide i pobrišu nepoćudni simboli.

Vezano

Komentari su zatvoreni.