Auto-Info: Novi – Škoda Octavia 1.6 Classic + LPG


Škoda Octavia svoju je premijeru imala davne 1996. godine. Tvorci ovog automobila su mogli samo sanjati o popularnosti koju je Octavia stekla u mnogim zemljama. Ovaj automobil nudi kombinaciju pouzdanosti i povjerenja proizašlog iz VAG koncerna. Povoljna cijena i prostranost glavni su adut nove Octavie. Testirani model došao je sa 1.6-litarskim benzinskim motorom u kombinaciji sa plinskom instalacijom.


Kao što smo već navikli, Česima je ponovno pošlo za rukom napraviti automobil koji nema pravog konkurenta po pitanju omjera cijene i ponuđenog. Ogroman prtljažni prostor u kombinaciji sa štedljivim benzinskim motorom čine Oktaviju pravim izborom jedne suvremene obitelji.
Dizajn ove limuzine mogao bi se opisati jednom riječi – tradicionalan. No, sudeći prema prodajnim rezultatima, „tradicionalnost“ je bila pun pogodak. Ravne i nenametljive linije prevladavaju u cjelokupnom dizajnu ovog automobila.


Glavni prodajni argument Škode je Volkswagenova tehnika. Upravo je testirana Octavia bazirana na VW Golfu V iako nas vanjski izgled više podsjeća na nešto većeg Passata. Najveća razlika u odnosu na Octaviu Tour (prva generacija) je oblik prednjih i stražnjih svjetala te „V“ izgled poklopca motora. Prednja svjetla imaju prozirno staklo i protežu se sve do bočnih strana karoserije, stoga se vozilo i čini širim nego što zapravo je. Stražnja svjetla su prepoznatljiva po obliku slova „C“. Glavno pitanje koje se često postavlja je klasa ove limuzine… Po cijeni i platformi spada u C segment, no uzme li se u obzir veličina vozila, možemo Octaviu svrstati i u D segment iliti srednju klasu.


Vanjština se i u unutrašnjosti ponavlja. Klasičan izgled armature ima i svoju prednost. Recimo, kada prvi put sjednete u ovaj automobil odmah ćete znati gdje se koji prekidač nalazi. Iako su sjedala tvrda to vam neće zadavati muke prilikom dužih vožnji. Upravljač je podesiv po visini tako da ćete vrlo brzo naći optimalnu poziciju za vožnju. Upotrebljavani materijali su vrlo kvalitetni, a i završna obrada je na vrlo visokom nivou. Mjesta na stražnjoj klupi ima dovoljno i za ljude više od 185 cm. Došli smo i do već spomenutog prtljažnika koji je iznimno veliki. Ogromnih 560 litara bez preklapanja naslona stražnje klupe sam su vrh segmenta. Ukoliko spustimo naslone dobivamo čak 1350 litara.


Lijepo je vidjeti „plinaša“ u klasi gdje prevladavaju dizelaši. 1.6-litreni benzinski agregat snage 102 KS sa 148 Nm okretnog momenta dostupnog od 3.800 okr/min čine ovaj automobil optimalnim za gradsku, ali i međugradsku vožnju. Motor je uparen sa 5-stupanjskim ručnim mjenjačem koji je iznimno precizan, ali nedostatak je jedan stupanj prijenosa više koji bi mogao smanjiti buku u vozilu prilikom brže vožnje na autocesti. Octavia teži 1355 kg, a potrošnja na testu iznosila je prosječno 8,2 l na 100 km. Sjetimo se kako vozilo vozi na LPG, pa će vas 100 prijeđenih kilometara koštati smiješnih 27,47 kn. Automobil ubrzava s mjesta do 100 km/h za 12,3 sekunde, a kazaljka se zaustavlja na 190 km/h.

Više na Auto-Info.hr

Vezano

Komentari su zatvoreni.