Orguljaški koncert završio fantazijom


Večer poslije predstavljanja učenika srednjoškolskog uzrasta, od kojih su neki i aktualni državni prvaci u svojim glazbenim kategorijama, tjedan obilježavanja Dana škole u Glazbenoj školi Alberta Štrige u Križevcima nastavljen je večerašnjim koncertom na orguljama, u Podrumskoj dvorani Hrvatskoga doma. Križevačkoj publici svirali su – studenti glazbe na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Za njihovo dovođenje zaslužan je bivši đak križevačke muzičke, Križevčanin Marko Đurakić, i sam student 1. godine orgulje, i 3. godine I. Odsjeka za kompoziciju s teorijom. Đurakić je zagrebačke kolegice upoznao s Križevcima, na čemu su mu muzikalno zahvalili.
Najprije je domaćin Marko izveo Passacagliju u d Buxtehudea, na čiju se Ciacconu u c izvrsno nadovezala Katarina Bernik, studentica 2. godine orgulje, s dosad završenim 8. Odsjekom za glazbenu kulturu.

Marija Skobe, 3. godina studija orgulja i apsolventica 8. Odsjeka zasvirala je tri Bachove sonate u d, podijeljenih u andante, Adagio e dolce i Vivace.

Sljedeća gošća, ujedno najmlađa izvođačica, brucošica studija orgulja Tina Banovac koncertirala je Regerovu Romanzu i Toccatu. Toccatom u g-molu ponovno nam se zvučno javila Marija Skobe, a Katarina Bernik nakon nje je na manualima izvodila Uskrne varijacije Magdića.


U svom drugom večerašnjem nastupu Đurakić je odsvirao domaćeg autora Klobučara, odnosno Tri minijature za orgulje.


Finalni dio orguljaškog koncerta studenata muzike u Križevcima zaključile su K. Bernik i M. Skobe, izvodeći Fantaziju za orgulje, što je, razumljivo, svirano virtuozno četveroručno.


Studente je pripremio i križevačkoj se publici s njima naklonio profesor Mario Penzar. Zanimljivo je da je instrument – orgulje na kojima je koncert ostvaren – inače u posjedu Glazbene škole, a dosad je rijetko korišten. U podrumu Hrvatskog doma orgulje će ostati do 41. Spravišča, jer će poslužiti na koncertu HDP-a Kalnik u četvrtak 12. lipnja.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.