‘Slavlje’ jedan dan, šteta za cijelu godinu


Tek nekoliko dana nakon obilježavanja Međunarodnog praznika rada podno starog grada Veliki Kalnik, u redakciju portala Križevci.info pristiglo je foto-svjedočanstvo o situaciji na istom mjestu nakon prvosvibanjske proslave. Na čak 26 primljenih fotografija dokumentirani su različiti oblici šteta – ostavljanje hrpa smeća, guljenje kore s drveća, razbijanje staklenih boca i slično. Kako saznajemo od Tomislava Boseka, mještanina sela Kalnik koji nam je i poslao tu elektroničku poštu, ovakva devastacija zaštićenog kalničkog krajolika se ponavlja i pogoršava iz godine u godinu.


Bez reda i načina višednevni boravitelji postavljaju šatore na javnim, ali rade štetu i na privatnim površinama, poput šuma i livada koje, zagažene, vlasnici više ne mogu koristiti za sjenažu i ishranu krava.


Ono što posebno šokira je raznošenje kamenja s ostataka zidina starog grada za potrebe izrade improviziranih ognjišta i ostalih priručnih načina učvršćivanja mjesta kampiranja. Takvo uništavanje povijesno-arheološke destinacije koja je uvrštena među nepokretna kulturna dobra Hrvatske doista je svima na sramotu.


Kampiranje, loženje vatre, gaženje trave i sječa stabala, vožnja autima i traktorima po livadama, sve su to aktivnosti koje se odvijaju tijekom prazničkih dana 1. svibnja bez nadzora i u zakonski vrlo dvojbenim uvjetima. Bosekova je želja, kako navodi, da će se ove stvari dovesti u red, da stari grad i priroda ostanu trajno i za generacije koje dolaze.


Ista elektronička poruka upućena je na i adrese županijske turističke zajednice, uprava za zaštitu prirode te kulturne baštine pri Ministarstvu kulture, Zelene akcije, direkcije Hrvatskih šuma i Državnog zavoda za zaštitu prirode. Hoće li koja od navedenih institucija i na koji način reagirati ostaje za vidjeti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.