Onemogućio im stari put do oranica


Sedam obitelji iz prigradskog naselja Mali Potočec kod Križevaca desetljećima je koristilo poljski travnati put kao prečicu do svojih oranica na kojima uzgajaju pšenicu i kukuruz. Sve donedavno kad je građevinsku parcelu do polja kupila obitelj Filipan iz Križevaca za gradnju kuće. Sve bi bilo mirno da, prema mještanima, novi susjed nije stavio ogradu i time im onemogućio put do polja.


Filipani su, naime, kažu u Potočcu, žičanom ogradom duljom od tri metra zatvorili put kojim su korisnici već sedam desetljeća prolazili. To je učinjeno iznenada, protivno prethodnim molbama da se to ne učini.
"Dogovorili smo se da nas pušta do oranica, a oni su rekli da će nam izorati pšenicu" – rekla je Ivanka Pečarić.
"Dala sam primjedbu na udaljenost njihove kuće od sjeverne međe jer tamo ide naš put" – priča Dora Kušec, prva susjeda, inače sestra počasnog Križevčana Valentina Puževskog. Tražila je da se parcela pomakne s planirana tri metra još toliko južnije.


U rješenju županijskog odjela za uređenje okoliša i gradnju, poslanog i Filipanima, piše da je to potrebno radi korištenja poljskog puta do poljoprivrednog zemljišta. No, ograda je izrasla preko puta.
"Sad idem po livadi i tuđem polju više od kilometra, sve obilazno do svog polja" – kaže Franjo Kamenarić. Marko Vrbančić ističe da nije pitanje samo u udaljenosti.
"Oni mogu zabraniti i da se hoda preko njihova polja i što ćemo onda?"


Korisnici poljskog puta složni su u namjeri da i sudskim putem dokažu svoja prava. Zato su zajedno angažirali odvjetnika Željka Husinca da obrani njihovo prvenstvo prolaska.
"Taj put može se, ali i ne treba upisati u gruntovnicu, a danas na sudu u Križevcima ćemo dokazati da su novi vlasnici omeli prilaz putu" – objašnjava Husinec.
On je siguran da će im sud dati posjedovnu zaštitu, a u tom slučaju, dodaje odvjetnik, vlasnici parcele će u roku od 24 sata morati ukloniti zapreku i osloboditi put do polja.


Valentina i Damir Filipan, kažu, imaju sve potrebne papire i parcelu su uredno kupili.
"U katastarskom planu nema tog puta. Da postoji vjerojatno ne bismo kupili parcelu", kaže Valentina i pita gdje su mještani bili dosad da u 70 godina nisu ucrtali put koji vodi do njihovih polja.
"Dogovorili bismo se da je put ucrtan. Vidjela sam da je polje zasijano, do tamo su ipak došli. D. Filipan, s rada u Njemačkoj, telefonski nam je kazao da nema komentara i usput poručio da pazimo što pišemo.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.