Prijateljski glazbeni vikend orkestara Fužina i Križevaca


Koncertno gostovanje Puhačkog orkestra Fužine proteklog se vikenda, zahvaljujući domaćinu Gradskom puhačkom orkestru Križevci, pretvorio u dojmljivo dvodnevno druženje i prvoklasnu turističku promociju Križevaca i okolice gostima iz Gorskog kotara. Subotnjim koncertom obaju orkestara u Velikoj dvorani Hrvatskog doma održalo se tzv. Prvo poluvrijeme POOHFEST-a, festivala puhačkih orkestra koji su prošle godine pokrenuli križevački puhači.


Početak glazbenog vikenda povodom Dana Grada obilježen je nenajavljenim promenadnim nastupom Fužinara i Križevčana, koji je ugodno iznenadio prolaznike u subotnjoj šetnji Nemčićevim trgom, a poslužio je kao poziv na cjelovečernji koncert u Hrvatskom domu. Pri izmjeničnim izvedbama četiriju koračnica fužinarskim je orkestrom ravnao prof. Rudolf Homen, a križevačkim prof. Mario Komazin.


U solidno popunjenoj Velikoj dvorani koncert je otvorio domaćin izvedbom Šostakovičeve Druge jazz suite, a zatim su uslijedili Hačaturjanov Valcer iz suite Maskerada te Cesarinijevi Bugarski plesovi. O izvrsnosti muziciranja križevačkog orkestra najbolje je svjedočio buran pljesak gostiju i publike, među kojom se nažalost nije pojavio nitko od gradskih čelnika, osim ravnateljice glazbene škole i članice upravnog odbora orkestra Branke Špoljar, koja je ujedno i dogradonačelnica.


Tijekom stanke je šarmantna voditeljica Željka Šunjić upoznala posjetitelje s činjenicom da oba orkestra ove godine obilježavaju 160 godina postojanja, s obzirom na povijesne zapise iz tog vremena o obilasku hrvatskog bana Josipa Jelačića naših krajeva. Zahvaljujući novopostavljenom projektoru u Velikoj dvorani, publika je mogla pogledati i fotografije križevačkog orkestra s koncerata, nastupa i natjecanja proteklih godina.


Križevački glazbenici ujedno slave i 15 godina djelovanja današnje udruge te 10 godina kako orkestrom ravna profesor Komazin, dok gosti obilježavaju 10 godina nastupanja i kao službeni orkestar Hrvatskog Crvenog križa. U dobrotvornom duhu, posjetitelji su i ovaj put novčanim prilozima poduprijeli napore križevačkih puhača za prijeko potrebnom obnovom instrumentarija, od kojih je aktualan projekt kupnje nove B-tube.


Fužinarski puhači su u drugom dijelu koncerta izveli manje klasičarski program, izvedbama Reach Out, I’ll Be There, The Symphonic Beatles, El Bimbo, The Doors in Concert, Tico-Tico i Latin Gold. Sjajna križevačka publika nije ni gostima ostala dužna, pa su ih na bis pozivali čak tri puta. U opuštenom i spontanom obraćanju okupljenima, poklone i suvenire izmijenili su predsjednici orkestara Zoran Blažević i Krunoslav Stijepan Šimunec.


Nakon koncerta je održana zajednička večera u kongresnoj sali Komunalnog poduzeća Križevci, gdje je sjajni meštar od ceremonije Zoran Homen goste oduševio izvođenjem spelancije po Križevačkim štatutima, uz glazbenu pratnju odličnog mladog tamburaškog sastava Debitanti. Nedjeljno prijepodne iskorišteno je za turistički obilazak povijesnih znamenitosti grada, a oproštajni ručak za goste upriličen je na etno-imanju obitelji Prodan u Brckovštini.


Gosti su otputovali put Fužina puni dojmova i hvale domaćinima, koji su cjelokupan program uspješno ostvarili unatoč skromnoj podršci Grada Križevaca. Usporedbe radi, Fužine broje oko 13 puta manje stanovnika od Križevaca, a godišnji proračun njihovog orkestra je najmanje 4 puta veći od križevačkog, uz razne druge oblike podrške. Za razliku od reprezentativnih prostora orkestra u centru Fužina, križevački su puhači, iako trenutno najbolji amaterski puhački orkestar u Hrvatskoj, još uvijek beskućnici.

Vezano
1 komentar
  1. […] Fužinama dobio pozivom na uzvratno gostovanje, nakon što je još 2008. godine fužinski orkestar bio gostom i izvođačem na 2. Poohfestu – međunarodnom festivalu puhačkih orkestara koji se održava u […]

Komentari su zatvoreni.