Za Đurđevo u Đurđicu održali Prvi kup konjogojskih udruga

Za najljepšeg konja izabran je Hidalgo Maše Schneider (18), lanjske juniorske državne prvakinje, koja se s roditeljima prije nekoliko mjeseci iz Zagreba doselila u Križevce kako bi konje mogla držati na vlastitom imanju

KRIŽEVCI – Umjesto ubičajene proslave samo uz misu i prošćenje, Đurđevo u selu Đurđic pokraj Križevaca bilo je u znaku konja.

Naime, na inicijativu zaljubljenika u konje umirovljenog policajca Mladena Katalenića i uz potporu lokalnog župnika Stjepana Matovića, seljani su za Đurđevo organizirali Prvi kup konjogojskih udruga.

Defile svih sudionika

Počelo je blagoslovom konjogojskih zaprega i jahača pred crkvom, a potom je uslijedio defile zaprega kroz Đurđic i izbor najljepših konja i najljepše zaprege. Za najljepšeg konja izabran je Hidalgo Maše Schneider (18), lanjske juniorske državne prvakinje u dresurnom jahanju, koja se s roditeljima i svoja dva konja prije nekoliko mjeseci iz Zagreba doselila u Križevce kako bi konje mogla držati na vlastitom imanju. Izabrane su i najljepša, najuređenija te najstarija zaprega.

Titula najstarije pripala je zaprezi Nikole Sokača iz Brezina kraj Vrbovca, koju su vukli prekrasni hladnokrvni pastuh Goran i na izložbama hladnokrvnjaka nagrađivana Cveta.

– Moja su kola stara više od 80 godina, a korištena su na snimanju serije ‘Dirigenti i muzikaši’ – pohvalio nam se gazda Sokač, koji svoju zapregu uglavnom pokazuje na lokalnim prošćenjima ili kad netko naruči svatovsku vožnju.

Natjecanje u spretnosti

Najuzbudljiviji dio manifestacije, popraćen i žestokim navijanjem gledatelja, odvijao se iza mjesne crkve, gdje se 15 zaprega natjecalo u spretnosti vožnjom između čunjeva, a jahači u nekoj vrsti slaloma jahanjem između čunjeva i motke.

Dok je većina zaprega srušila poneki čunj, najprecizniji je bio Ivan Hršak iz Konjogojske udruge Vrbovec koji je publiku zadivio brzinom i jurnjavom bez rušenja čunjeva.

Od jahačica je najspretnija bila učenica veterinarskog usmjerenja križevačke Gospodarske škole Tamara Antolić (18) na kobili Flani.

Među jahačima, koji ovaj put nisu imali sreće, bio je i Zlatko Zvonar (18) iz Virovitice, lanjski juniorski pobjednik Croatia kupa i prvak Hrvatske u endurans konjskim utrkama izdržljivosti, gdje se utrkuje na stazama od 40 i više kilometara.

On je, također, učenik Gospodarske škole, a tijekom školske godine u Križevcima je s njim i njegov konj.

Svi konji nagrađeni posijama

Svi su sudionici nagrađeni posijama i raznim drugim vrstama druge hrane za konje, a vrijedne domaćice Đurđica častile su ih tijekom natjecanja pogačama i orehnjačama. Fešta uz odojka navečer nastavljena je u društvenom domu, a glavni organizator Katalenić nada se da će postati tradicionalna i da će im iduće godine doći još više zaprega i jahača.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.