Koncertni spektakl puhačkih orkestara u subotu


Ovogodišnje, drugo izdanje festivala POOHFEST počinje već ove subote 26. travnja velikim koncertom povodom Dana grada na kojem će uz Gradski puhački orkestar Križevci nastupiti i Puhački orkestar Fužine. Cjelovečernjim koncertom u Velikoj dvorani Hrvatskog doma oba će orkestra proslaviti 160 godina djelovanja, što ih svrstava u nekolicinu najstarijih takvih društava u Hrvatskoj. Domaćim orkestrom ravna Mario Komazin, a gostujućim Rudolf Homen. Početak je zakazan za 19.30 sati, a ulaz je slobodan.

Fužinarska glazba ove godine također obilježava desetu godišnjicu djelovanja kao službeni orkestar Hrvatskog Crvenog križa, pod okriljem kojeg često nastupa u zemlji i inozemstvu. Počasni predsjednik Glazbe i Crvenog križa bio je nedavno preminuli dr. Jadranko Crnić. Danas u orkestru djeluje 53 glazbenika, od kojih čak 37 mlađih od 25 godina, a mladi naraštaji stasaju u područnom odjelu osnovne glazbene škole iz Delnica.

Najraniji zapisi o djelovanju fužinarske glazbe, slično kao i križevačke, potječu iz 1848. kad je hrvatski ban Josip Jelačić obilazio naše krajeve, iako sama glazba datira iz još ranijih dana. Obljetnicama koje se slave subotnjim koncertom dodajmo i 15 godina djelovanja današnjeg križevačkog orkestra te 10 godina rada profesora Komazina s dirigentskom palicom pred našim puhačima. Također, svirka službenog orkestra Crvenog Križa prigodno će obilježiti i 110 godina djelovanja te humanitarne organizacije u Križevcima, o čemu je prije nekoliko dana izašla knjiga dr. Franje Husinca.

Vezano

Komentari su zatvoreni.