Branitelji pokreću dom za starije

KRIŽEVCI – Nakon što je Braniteljska zadruga ‘Četiri rijeke’ iz Karlovca pismom namjere pokazala zanimanje za pokretanje doma za starije osobe u zgradi nekadašnje kurije Zdenčaj u Velikom Ravnu, Grad Križevci raspisao je javni natječaj za prijenos prava građenja u tom prostoru. Karlovački branitelji već poduže namjeravaju ostvariti takav projekt, no u svojem gradu nisu mogli do prikladnog objekta. Za ljetošnjeg pak posla u Križevcima, kada su za Grad kao naručitelja uklonili stare silose kod željezničke stanice, doznali su da stara zgrada čeka ulagače u obnovu i novu namjenu, doznajemo od upravitelja zadruge Ivice Grubića.
– Naš grad nije imao sluha, bez obzira što smo si dobri s gradonačelnikom i sa županom i sa vodstvom, ali nije bilo sluha. Kod vas je ispalo sluha na prvu, znači bolji su ‘tamburaši’. S gradonačelnikom i s pročelnikom sam razgovarao i onda su rekli ‘super, podržavaju tu ideju i imaju dva objekta’. Kad smo vidjeli kuriju, ja sam rekao ‘OK, mi prihvaćamo kuriju’. Tako da smo odmah našli zajednički jezik, rekao je Grubić.

 

Kurija sagrađena u drugoj polovici 18. stoljeća površine je 600 kvadrata, a okružuje ju 11.500 četvornih metara zemljišta, dostatnog za smještaj staklenika i ribnjaka te pogodnog za ekološku proizvodnju hrane. Karlovačkim zadrugarima odgovara i položaj Velikog Ravna jer je svega 40-ak kilometara udaljen od zagrebačke zračne luke, kaže Grubić.
– Nas interesira njemačko govorno područje i stranci, pošto hvala Bogu, ulazimo u Europu za godinu-dvije. Dom bi imao oko 20 ležaja i u tom udomiteljstvu bilo bi zaposleno devet do deset ljudi iz tog kraja jer mi iz Karlovca sigurno nećemo dolaziti nešto napraviti u domu jer je predalek put, to je 100 kilometara, znači to su neki i troškovi, pa bismo zaposlili ljude iz tog kraja, kazao je Grubić.
Procjene potrebnih ulaganja kreću se od 3,5 do 4 milijuna kuna, a ako natječaj prođe prema njihovim očekivanjima, u Braniteljskoj zadruzi ‘Četiri rijeke’ morat će zaposliti jednu osobu čije će prvo zaduženje biti ishođenje poprilične hrpe dozvola i suglasnosti za radove na zgradi pod zaštitom konzervatora. (RKC)

Vezano

Komentari su zatvoreni.