Pet konjičkih klubova na 20.000 stanovnika

KRIŽEVCI – U posljednja tri mjeseca u Križevcima su osnovana još dva konjička kluba, pa je s ukupno pet konjičkih klubova taj grad postao hrvatski rekorder.

Željko Gagro, glavni tajnik Hrvatskog konjičkog saveza i ujedno predsjednik Akademskog konjičkog kluba koji djeluje na Ratarni pri Visokom gospodarskom učilištu, smatra da to nije neobično s obzirom na tradiciju Križevaca u konjičkom sportu, gdje je prvi klub osnovan 1981., kada ih je u Hrvatskoj bilo samo osam.

– U zadnjih 10 godina u Hrvatskoj konjički je sport napredovao barem deset puta, a očekujemo da će u sljedećih pet-šest godina dostići zapadnoeuropske standarde, a oni podnose ovakve modele kakvi u posljednje vrijeme oživljavaju u Križevcima – kaže Gagro.

Osnivači klubova očekuju da bi na opstanak tolikog broja klubova u malom gradu trebala utjecati i različitost ponude. Primjerce, AKK koji ovih dana na Ratarni završava nove terene, u koje klub ulaže oko 200.000 kuna, uz već renomiranu školu jahanja od lani u ponudi ima i terapijsko jahanje, a uz višegodišnje uspješne nastupe u preponskom jahanju počeli su se natjecati i u dresurnom jahanju za osobe s invaliditetom.

KK Križevci 2008., mladog poduzetnika Aleksandra Torea u naselju Mladine, na 11 ha zemljišta ima novouređenu staju sa 19 boksova i vanjske terene za jahanje i prvenstveno računa na pružanje pansiona za konje, te pripremu sportskih konja za natjecanje. Konjički klub Alvaro, Ane Kovač, raspolaže pak sa 9 vlastitih konja, a lani od listopada svoje je 28-godišnje iskustvo u konjičkom sportu, osim za treniranje svojih dviju kćeri, Kovač odlučila iskoristiti otvorivši i vlastitu školu jahanja.

Najstariji KK Križevci, Zlatka Poohla, u naselju Vojakovački Kloštar, s šest vlastitih konja kombinira pak školu jahanja i usluge pansiona. Najmlađi klub, registriran prošli tjedan pod imenom KK Neptum Eqister, djeluje u Lemešu pri Centru za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske, čiji je većinski vlasnik saborski zastupnik Stjepan Fiolić.

Oni su, kao i AKK, pri završetku vanjskih terena za jahanje, u što su, prema riječima Antonia Oraka, zamjenika direktora Centra, zajedno s uređenjem 19 boksova uložili oko milijun kuna.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.