Križevčani sve brižniji prema okolišu

Još i prije 1970. i prvog obilježavanja Dana planeta Zemlje u svijetu Komunalno poduzeće Križevci bilo je u službi očuvanja okoliša, za što nastoji potaknuti i građane. Križevčani tako jedini u županiji sav korisni otpad iz domaćinstava odvajaju u posebne dodatne kante. Iz njih će sva plastika, papir, folija i staklo biti odloženi u Reciklažnom dvorištu u Cubincu (uskoro obnovljenom) i reciklirani za novu upotrebu.

Kante s uočljivim narančastim poklopcem zasad postoje u pet ulica, a do kraja godine bit će ih oko 7000 u cijelom gradu. Mihaela Babić iz Ulice F. Račkoga iznenadila se kad je otvorila kantu u dvorištu, ne znajući da se, od zadnjeg pražnjenja u petak, opet napunila, što je znak da je projekt odvojenog prikupljanja otpada dobro usvojen.

Premda ima i onih kojima je svejedno gdje bacaju smeće i otpad, a to često bude i nemarno i usred zelenila, komunalci ipak mogu biti zadovoljni razvijanjem ekološke svijesti kod sugrađana. Tako će i danas na sam Dan planeta ispred trgovina i drugih radnji skupljati kartonsku ambalažu koju im ondje, po dogovoru, ostave brižni vlasnici. I najmlađi, vrtićanci, danas su u Podrumskoj dvorani Hrvatskog doma sudjelovali u obilježavanju Zemljina dana. Na predstavi Sve o vodi glumac Željko Mavrović mališane je kroz zabavu podučavao o vrijednostima vode i prirode.

Vezano

Komentari su zatvoreni.