Tomislav Hrebak prvak Hrvatske u hrvatskom jeziku

Učenik 4b razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga iz Križevaca najbolji je poznavatelj materinjeg, hrvatskog jezika u cijeloj zemlji Hrvatskoj!

Ime mu je Tomislav Hrebak i u svojoj je kategoriji, maturanata srednjih škola, na Državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika bio prvi, s učinkom od 88 bodova iz pismenog ispita.

Natjecanje je od prošle srijede do petka trajalo u Krku na otoku Krku, a s Tomislavom je ondje bila i mentorica prof. Nada Poturiček. Osim njega, na Krku se, u konkurenciji 1. razreda, natjecala i Marta Markov, mentora prof. Petra Milasa, i osvojila 6. mjesto.

Hrebak je izvrstan rezultat ostvario nadvisivši ostalih 29 vršnjaka, a pobjedu je odnio s jednim bodom prednosti pred najbližim suparnicima. Pojasnio je kakva je bila procedura samog natjecanja.


"Radi se o pismenom ispitu koji testira znanje iz gramatike. U testu je uvršteno gradivo iz 4. razreda gimnazije, ali i sve dosadašnje gradivo koje smo kao učenici prolazili na nastavi hrvatskog jezika, s tim da oko 70 posto zadataka otpada upravo na sadržaje iz 4. razreda", kaže Tomislav, a N. Poturiček dodaje da je to uglavnom leksikologija i sve povezano s tom disciplinom gramatike, pa je u rješavanju trebalo odgonetavati i prenesena značenja, strane izraze ili arhaizme. Nakon 90 minuta zahtjevnog testa koji, prema riječima oboje, iziskuje dobru koncentraciju i poznavanje opće kulture, slijedio je odmor te uvid u testove.

Kako je Tomislav bio prilično siguran u to u čemu je griješio, nije imao razloga, kaže, žaliti se na ocjenu, a ni atmosfera uoči objave rezultata nije mu bila strana jer mu ovo nije bio prvi nastup na visokoj, državnoj razini. Kao srednjoškolac već je sudjelovao na okupljanju najboljih Hrvata, dok iz osnovnoškolskih godina nosi i dvije prve nagrade.

Iako je Hrebak polaznik odijeljenja opće gimnazije, gdje nastavu iz hrvatskog jezika i književnosti usvaja kod prof. Marije Milas, od prve je godine pokazao volju za dodatnim učenjem i razvijanjem znanja te je krenuo na dodatnu izvannastavnu aktivnost koju vodi N. Poturiček, inače gimnazijska knjižničarka. Iako pomalo povučen i tih, na jeziku se pokazuje vrlo jak jer mu odgovara i individualni rad s mentorom. Mentorica će pak reći da je upravo njegov uspjeh na državnom natjecanju posljedica takva, individualnog pristupa.

Obzirom da je Tomislav i na Krku, izvorištu hrvatske pismenosti, tijekom natjecanja dokazao da mu leže i arhaični izrazi, to je odabir teme njegove maturalne radnje sasvim logičan. Iz hrvatskog jezika, naime, kod prof. Poturiček, dovršava rad o rječnicima i leksikonima u vrijednoj knjižnici Grkokatoličke biskupije, čega se dosad nitko nije ozbiljnije prihvatio. No, kao učenik-odlikaš oslobođen je obrane završnog rada.


Tomislav nakon gimnazije misli školovanje nastaviti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i želja mu je upisati kroatistiku, uz neki drugi smjer. Na srpanjskom prijemnom ispitu pomoć do indeksa bit će mu i 20 bodova koje je stekao kao državni prvak.

Tomislav Hrebak inače svaki dan putuje u Križevce vlakom iz Svetog Ivana Žabna. Kaže da mu nije naporno ni pješačiti od i do kolodvora.

Vezano

Komentari su zatvoreni.