Načelnik općine kriv za nelegalno vađenje kamena?

KRIŽEVCI – općinsko državno odvjetništvo u Križevcima podnijelo je istražni zahtjev protiv načelnika općine Kalnik te trgovačkog društva Raport iz Brezničkog Huma i njenog direktora zbog nelegalne eksploatacije rudnog blaga.

Prvoosumnjičenog, načelnika općine Kalnik i direktora Raporta kao drugoosumnjičenog te tvrtku sumnjiči se da su u namjeri da trgovačkom društvu Raport pribave nepripadajuću materijalnu korist zajedno dogovorili da općina Kalnik trgovačkom društvu povjeri sanacije divljeg kopa Belke iako su znali da za taj divlji kop nije ishođena rudarska koncesija.

U vremenu od 29.01.07. pa do 1.11. iste godine navodno je izvađeno 23.171 kubni metar građevno-tehničkog kamena, čime je država oštećena za 310.954,82 kune.

Kako nam je objašnjeno u Državnom inspektoratu u slučaju sanacije, a tako je Općina vodila radove na kopu Belke, otkopani kamen može se koristiti samo za ugradnju u prilazni put na katastarskoj čestici na kojoj se nalazi kamenolom.

U žalbi na rješenje Državnog inspektorata, kojem je jesenas zabranjena daljnja eksploatacija kopa Belke, a Državni inspektorat odbacio je u drugostupanjskom postupku, kako nas je to izvijestio Državni inspektorat općinski načelnik Kalnika, Božidar Kovačić navodi da je Općina po zakonu o rudarstvu bila dužna izvršiti sanaciju nelegalnog kopa Belke.

To su činili na temelju izdane lokacijske dozvole 2004. godine, s obzirom na to da se koncesija ne može dobiti jer se kop nalazi u zaštićenom krajobrazu. U žalbi načelnik navodi i da je Općina Kalnik gospodarski koristila iskopanu mineralnu sirovinu za uređivanje nerazvrstanih cesta na području Kalnika, a kamo je do “inspekcijskog nadzora otpremljeno 2787 metara kubnih kamena”. Ukoliko su ti podaci precizni, ispada da je svega desetina iskopanog građevno-tehničkog kamena završila na putevima Općine Kalnik.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.