“Hitrim varaždincem” svakog dana putuje 200 Križevčana

Građani koji rade u Zagrebu najviše putuju s ’’hitrim varaždincem’’ koji polazi u 7,11 sati s križevačkog kolodvora, a u Zagreb stiže za 37 minuta

KRIŽEVCI – Na kolodvoru Hrvatskih željeznica svakog dana u jutarnjim i poslijepodnevnim satima vlak čeka više od stotinjak osoba koje na posao putuju u Zagreb, Bjelovar ili Koprivnicu. Podaci Hrvatskih željeznica i gužva na parkiralištu križevačkog željezničkog kolodvora pokazuju kako se sve više osoba zapošljava izvan Križevaca. Prema podacima HŽ-a za prošlu godinu, 516 osoba kupilo je mjesečnu iskaznicu za radnike, a u prva tri mjeseca ove godine na križevačkom kolodvoru već je prodano 300 mjesečnih iskaznica. Ako tome dodamo da barem trećina od te brojke putuje automobilima, prosječno dvjestotinjak Križevčana svakog dana odlazi raditi izvan grada.

Prema riječima Renate Kotor, djelatnice HŽ-a, od tristotinjak putnika najviše pedesetak putuje u Bjelovar ili Koprivnicu, dok većina odlazi u Zagreb.
– Građani koji rade u Zagrebu najviše putuju s ’’hitrim varaždincem’’ koji polazi u 7,11 sati s križevačkog kolodvora, a u Zagreb stiže za 37 minuta. Manji broj putuje s ranijim vlakovima u 6,16 ili 6,40 sati. U mjesečnu cijenu "hitrog varaždinca" od 809,46 kuna uračunata je i povratna mjesečna karta s brzim vlakom te rezervacija sjedala. S obzirom da većina zaposlenih u Zagrebu radi od osam do 16 sati, više njih vraća se brzim vlakom "Podravka" u 17,05 sati, a manji broj s putničkim u 16,33 sati – kazala je Renata Kotor.

Broj kupljenih mjesečnih iskaznica ovisi o godišnjem dobu pa se u ljetnim mjesecima broj putnika upola smanji. Broj putnika, kaže Renata Kotor, ovisi i o sezonskim poslovima. Početkom godine ili u jesenskom razdoblju gužve su najveće.

Kašnjenja i dalje česta

Prije godinu dana, putovanje do Zagreba bilo je Kriežvčanima puno teže jer "hitri varaždinec" prema Zagrebu nije stajao na križevačkom kolodvoru. Promjenom voznog reda od prosinca 2007. godine, varaždinec je mnogima koji rade od osam sati omogućio redovan dolazak na posao. Ipak, kašnjenja, kvarovi vlakova i čekanje na kolodvorima u Vrbovcu ili Sesvetama po dvadesetak minuta i dalje su česta pojava.
– Na žalost, ne prođe tjedan da neki od vlakova ne kasne zbog drugih voznih linija. Problem i čekanje stvara se na ulasku u zagrebački željeznički kolodvor jer paralelno ne može ući više od jednog vlaka na stanicu pa smo nekoliko puta čekali po više od desetak minuta pred ulazom u Zagreb – rekao je Dražen Salopek.

O dogodovštinama s putovanja na posao u Zagreb ili druge gradove, svaki od križevačkih putnika mogao bi satima pričati, ali zasigurno bi mnogo njih to zamijenilo za posao u svojem gradu.

DRAŽEN SALOPEK, PUTNIK: Putovanje je postalo rutina

Dražen Salopek, zaposlen u HT-u u Zagrebu, već desetak godina putuje u Zagreb. Iako je šest godina putovao osobnim automobilom, zbog prevelikih troškova i gužvi u Zagrebu, posljednje četiri godine putuje vlakom. Osim što je jeftinije, svakodnevno putovanje vlakom manje je stresno od vožnje automobilom na krcatim zagrebačkim cestama.

– Dok sam putovao automobilom, trebalo mi je sat vremena do posla, a sada na putovanje vlakom potrošim više od sat i pol. Putovanje na posao u Zagreb postalo je rutina, a vrijeme u vlaku kratim s ostalim putnicima. Gužve tijekom tjedna nema pa gotovo uvijek pronađem mjesto za sjedenje. Veće gužve stvaraju se ponedjeljkom ujutro te petkom poslijepodne na polasku za Križevce – kaže Dražen Salopek.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.