Razvrstavanje otpada u samo dvije posude

KRIŽEVCI – U Hrvatskoj jedinstveni projekt odvajanja korisnog otpada u Križevcima kreće od ovog petka. Naime, tada će stanovnicima pet ulica u Gornjem gradu biti podijeljene posude za skupljanje reciklažnog otpada, a uskoro će i ostala kućanstva dobiti neku od sedam tisuća posuda kojima je Fond za zaštitu okoliša podupro provođenje ovog projekta.


Sortiranje u četiri posude

Prema riječima Dijane Mijač, ekologinje Komunalnog poduzeća Križevci, ovaj je pilot-projekt jedinstven  po tome što će se sav otpad prikupljati u samo dvije posude.

– U nekim se sredinama otpad sortira i u po četiri različite posude, no pokazuje se da je to ljudima suviše komplicirano, pa našim projektom predlažemo prikupljanje u dvije kante. U jednoj posudi prikupljat će se sav otpad koji se ne može reciklirati, a u drugoj zajedno papir i kartonska ambalaža, plastična, tetrapak i metalna ambalaža – rekla je Mijač, dodavši da su u 21 domaćinstvu od prosinca 2006. provodili pilot-projekt.

Zeleni otoci ne funkcioniraju

Rezultati su bili pozitivni, pa je i Fond odlučio poduprijeti projekt doniranjem sedam tisuća posuda za otpad. Mjerenjima u 21 domaćinstvu pokazalo se da se gotovo 70 posto otpada iz kućanstva može reciklirati.

– Odnosno, daleko se više otpada našlo u onoj drugoj posudi predviđenoj za reciklažni otpad. Najviše smo, primjerice, u prva tri pražnjenja u 21 domaćinstvu izvagali čak 226 kilograma papira – rekla nam je Mijač.

Prema riječima Darija Škledara, rukovoditelja RJ Čistoća, pilot-projekt Komunalno počeo je zbog nezadovoljstva funkcioniranjem 35 zelenih otoka u Križevcima i okolici, u kojima se umjesto plastike, papira i stakla često zna naći svakakvog smeća, pa čak i uginulih životinja. Prema njegovim riječima, projekt koji će od petka obuhvatiti pet ulica trebao bi se proširiti na cijeli grad nakon ljeta, odnosno nakon što Komunalno u Cubincu sagradi sortirnicu otpada. U gradnju i uređenje sortirnice Komunalno će uložiti oko 1,5 milijuna kuna, a znatna sredstva bit će uložena i u propagiranje odvojenog skupljanja otpada. Prema riječima direktora Komunalnog Gorana Gregureka,jedan od načina promocije će biti i trominutni dokumentarni film.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.