Marko Tomas: U Atenu neka idu oni koji su je izborili!

Hrvatski košarkaški reprezentativac Marko Tomas iznimno je zadovoljan svojim posljednjim igrama u Španjolskoj ligi i planira povratak u Real.

Za nastup u gostujućoj pobjedi njegove Fuenlabrade kod Granade (86-82) Tomas je zaradio naslov nakorisnijeg igrača kola. Kako se osjeća nakon svog prvog MVP trofeja u Španjolskoj, 23-godišnji je košarkaš opisao u telefonskom razgovoru za Totalsport.

"Velika je to bila pobjeda s obzirom na važnost utakmice. U jako smo teškoj situaciji i ova gostujuća pobjeda za klub je jako, jako važna. Uz to, došla je i titula igrača kola, tako da sam jako sretan. Znam da sam u puno utakmica mogao igrati bolje. No, još nije kraj sezone. Ima još šest utakmica i stignem mnogo toga dodatno popraviti. Svejedno, zadovoljan sam sezonom. Mogu reći da mi je posudba iz Reala jako dobro došla", rekao je.

Hoćete li se uspjeti spasiti? Trenutačno držite četvrto mjesto odostraga…

"Mislim da hoćemo. Imamo deset pobjeda. Računica govori da ćemo se s 13 spasiti. Kroz 15 su se posljednjih godina klubovi s 13 pobjeda spašavali. Mi još od šest utakmica imamo četiri kući, od čega tri s izravnim suparnicima za opstanak i četvrtu s Bilbaom, koji nije nepobjediv. Trebaju nam, dakle, tri pobjede. Mislim da to nećemo prokockati".

U ukupnom poretku za naslov najkorisnijeg igrača lige nalazite se na šestom mjestu. Nije mala stvar…

"Naravno da nije mala stvar. Moja igra se i bazira na ‘all-round’ učinku. Nisam neki izraziti, veliki strijelac, postižem 14-15 koševa po utakmici. Ima, međutim, u mojoj igri svega pomalo, pa se skupi solidan učinak. Zadovoljan sam. Možda je samo neočekivanih problema bilo s fizičkim padom. Imao sam poprilično problema, osjećao umor, pa je došla ozljeda zbog koje sam izgubio šest-sedam tjedana. Poslije reprezentativne akcije došao sam preumoran. Reprezentacija pomogne da dočekaš spreman početak sezone, no zbog toga kasnije dolazi do padova u formi".

Kakva je situacija s bratom Ivanom?

"Brat ima nevjerojatnu nesreću otkad je došao k meni u klub. Odigrao je prve dvije utakmice pa se ozlijedio. Onda se vratio, pa u prvom napadu dvoboja s Barcelonom teže ozlijedio ligamente zgloba, tako da je ‘out’ do kraja sezone. Bit će u redu za nekoliko tjedana, ali za nekoliko tjedana već će biti gotova liga".

Bliži se kraj sezone i zasigurno planirate budućnost? Kakve su opcije? Povratak u Real, s kojim imate još dvije godine važeći ugovor, ili nešto drugo?

"Sad nemam nikakvih drugih opcija osim vratiti se u Real. Stalno sam u kontaktu s njima, zato sam i ostao na posudbi u madridskom klubu. Povratak u Real je sasvim izvjestan", rekao je.

Ima li kakvih pozitivnih reakcija s njihove strane?

"Kad god se naša utakmica ne poklapa s Realovom, trener Plaza dođe na našu utakmicu, tako da uvijek imam motiv više dokazivati se".

Reprezentaciju je već uobičajeno zapljusnuo val otkaza. Što kažete na to? Vi, pretpostavljamo, dolazite…

"Dolazim, naravno. To oko otkaza je manje-više poznata priča. Besmisleno je da igrači koji nisu htjeli doći prošle godine dođu sada. Barem ja tako mislim.

Treba razumjeti Kasuna, koji je imao ozbiljnih problema s aritmijom srca. Pretpostavljam da to dolazi i od umora. Ipak je skoro dvije godine proveo s Duškom Ivanovićem, kod kojeg se non-stop trenira, bez dana odmora. Osim toga, španjolska je liga strašno iscrpljujuća. Prošle godine s Realom sam postao prvak ACB lige baš protiv Barcelone, a zadnju utakmicu odigrali smo 27. lipnja. Čak se ni NBA ne igra tako dugo. Mario vjerojatno više nije mogao izdržati i morao je otkazati. Međutim, vratit će se nakon jednog ljeta pauze".

Dakle, red je da kvalifikacije u Ateni odrade oni koji su ih i izborili na lanjskom Eurobasketu u Španjolskoj?

"Mislim da je. Kako sad igraču koji je jedno ljeto proveo u reprezentaciji da bi izborio Europsko prvenstvo, pa drugo da bi na tom EP-u igrao i izborio Olimpijske igre, reći: ‘Sorry, nema mjesta za tebe!’ Mislim da bi takvi slučajevi samo pogoršali situaciju i pojačali nezadovoljstvo. Imali bi još više otkaza", rekao je Tomas optimistično zaključivši:

"Imamo dobru skupinu i nadam se da ćemo Olimpijske igre uspjeti izboriti mi koji ćemo biti na raspolaganju".

Vezano

Komentari su zatvoreni.