Svakim ‘Krugom’ Ratko proširuje naše znanje

Nazvana po posljednjim riječima antičkog sveznadara Arhimeda prije no što je smrtno proboden kopljem, emisija Ne dirajte mi krugove na programu Radija Križevci traje već punih 15 godina, čuvši se prvi put na valovima lokalne postaje još prije (n)ove ere, 20. ožujka 1993. godine. Na dan te obljetnice u četvrtak je emisija kojoj je autor, urednik i voditelj Ratko Matić, doživjela svoj Izvanredni krug, na tribini u Klubu kulture, održanoj u ciklusu predavanja festivala Culture Shock.

Iako neredovan i umjesto u radijskom studiju održan pred živim auditorijem, ovaj krug nije narušio koncepciju koju Matić izvodi od samoga početka – i tribina je stoga otvorena s dvostrukim introm – iznad instrumentala "Ratkovih" Pink Floyda izgovoreno je Ne dirajte mi krugove i Noli turbare circulos meos i uputstvom da počinje Izvanredni krug. Autora Matića, koji se izvanredno našao i u ulozi gosta, uime organizatora Festivala predstavio je Sandro Novosel.

Ratko Matić i prije 1993. godine imao je zavidnog radijskog iskustva, radeći i uređujući priloge o znanosti i kulturi još 70-ih i 80-ih. Nakon dulje stanke aktivirana je Ne dirajte mi krugove, a porijeklo imena objasnio je sam Ratko.

"Bilo je to usred Domovinskog rata kad su me tadašnje prilike nagnale da opet pokrenem emisiju o temama koje su se bile zanemarivale, a Arhimedova povijesna izjava bila je izraz antiratnog raspoloženja."

Obzirom da je dan prije svijetom proširena vijest o smrti velikog pisca i vizionara Arthura C. Clarkea, u tribinu je upala izvanredna vijest s posvetom tom autoru Odiseje 2001. u svemiru – puštena je prva, glazbena minuta iz istoimenog filma.

Kako je u četvrtak govorio Ratko, u svojim Krugovima on (je) kao autor uvijek nastoj(i)ao znanstvene istine tumačiti na način kojim ih i sebi predočava, i to bez pojednostavljivanja koje bi dovelo do iskrivljavanja. Raspon sadržaja i područja koje Krugovi pokrivaju raznolik je i ne robuje isključivosti – osim znanosti u najširem smislu bave se i kulturom, uključujući aspekte umjetnosti i civilizacije.
"Svatko je pametan na svoj način i ima talent za nešto, što slušateljima treba otkriti", potvrdit će Ratko i otkriti da je svaki gost kojeg je primio u emisiju ujedno bio i njegov učitelj od kojeg je imao što naučiti.

Posebnost emisije uz način obrade znanstvenih i kulturnih priloga jesu upravo i gosti, koji su rijetko kad odbijali autorov poziv za sudjelovanjem i govorom u svom odsječku Kruga.

Gosti su znanstvenici, umjetnici, kardinali, profesori, magistri, doktori, učenici, studenti, osobenjaci, a u svakom razdoblju Ratko je računao i na krug pouzdanih suradnika koji su emisiji davali još kvalitetniji ton. Mnogi od njih i prekjučer su slušali Ratkovu tribinu, zacijelo se prisjećajući odiseja koje su zajedno prolazili.

Emisija Ne dirajte mi krugove isprva se puštala u nekoliko termina subotom, potom istim danom od 12 do 13.30 sati, sve do sadašnjeg, utorkom od 17 do 18.30 sati. Matić od 1995. godine na radiju "nastupa" bez ikakve novčane naknade, ali potpuno predan niti vodilji da ljudima u uho treba ući i kakva ozbiljna, plemenita i korisna informacija, podatak od kojeg se može nešto naučiti.

Jedno od širokih i Križevčanima neistraženih područja znanja je i astronomija, koje se Matić često dotiče u radijskim minutama, a teme "s neba" bile su okosnica i ove tribine. Budući je u četvrtak bio proljetni ekvinocij, tj. ravnodnevnica koji zvjezdoznanci slave kao povratak Sunca na sjevernu Zemljinu polutku, Ratko je objasnio značenje kretanja Zemlje oko Sunca i spojio ga s izračunavanjem i utvrđivanjem datuma Uskrsa, čime su slušatelji opet naučili nešto novo!

Ratko je i naizgled običnu naranču prikazao kao planet Zemlju, približivši slušateljima odnose između različitih tijela Sunčeva sustava. U više od sat i pol Ratko je zatim održao vrlo nadahnuto predavanje o nebeskim tijelima – planetima, meteorima, kometima, asteroidima, i prijetnjama koje našem kamenu punom života prijete odozgora.

Opisujući primjere iz povijesti i referirajući se na sadašnje poznavanje nebeskog sustava, istaknuo je kako nas kao Zemljane svaki dan obasiba oko 45 tona raznog materijala, više-manje bezopasnog. No jednog će dana doći i ozbiljna opasnost, kakva se dogodila i prije točno 100 godina u ruskoj Tunguziji, ili još davnije, prije 65 milijuna godina kad je dijelom izbrisan dinosaurski rod…

Od kataklizmi se možemo braniti znanjem i istraživanjima, te je u tom smislu Ratko naglasio opravdanost istraživanja svemira, koje nije samo ideološka borba i trošenje golemog novca. U slučaju katastrofe koja nas može zadesiti s neba morali bismo naći alternativno mjesto za život svoje civilizacije.

"Kao što informatičari rade backup svojih podataka na računalu, i ljudi bi trebali napraviti backup svoje civilizacije da bi spasili hardver i softver. To je takozvana teraformacija kao preseljenje života na drugo mjesto. Planeti pogodni za nastavak su Mars i Jupiter", slikovito govori Ratko.

No, mogućnosti za propast i novi nastanak negdje drugdje na pomolu je za možda tek 2000 godina, dodao je i upozorio kako zbog toga ne bismo trebali trošiti i zagađivati svoj planet kao dosad. S tom ekološkom porukom tribina-emisija Ne dirajte mi krugove u četvrtak je u Klubu kulture privedena kraju, tek je bilo vremena za nekoliko pitanja iz publike, na koja je autor i urednik tribine spremno i smjelo odgovarao.

I izborom završne glazbene špice ponovno smo se uvjerili da smo u četvrtak prisustvovali izvanrednom krugu s izvanrednim i primjereno predstavljenim sadržajima. Show must go on s mogućim novim nastavcima i tribinama, na kojima će se zaći i u druge krugove i sfere znanosti i umjetnosti.

Ratku Matiću uime medijske postaje na kojoj se vrti nitko nije došao čestitati obljetnicu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.