Brza cesta razvija grad, već od 2009.?

Izgleda da se zastoj u planovima oko izgradnje brze ceste, koju su sve političke stranke i u Križevcima isticale kao najjači adut u predizbornoj kampanji, neće odraziti na razvoj i ostvarenje križevačkih gospodarskih projekata, jer vlast i oporba uvjerene su u izgradnju predizbornih obećanja. Gradonačelnik Branko Hrg naime napominje da se na projektu poduzetničke zone Gornji Čret intenzivno radi.

"Izvode se prostorni planovi i projekti i rješava pitanje komunalne infrastrukture do zone, početak ulaganja predviđen je od 2009. nadalje", objašnjava Hrg.

Premda u državnom proračunu za 2008. nisu predviđena sredstva za izgradnju brze ceste do Koprivnice i Bjelovara, gradska vlast ne sumnja u realizaciju toga projekta već 2009. jer su, tumače, visokopozicionirani ljudi dali ozbiljna obećanja.

Da se stvar miče s mrtve točke govori podatak da je prošli tjedan dobivena lokacijska dozvola za dionicu do Vojakovačkog Kloštra, slijedi sređivanje imovinskih odnosa i projektiranje.

"Za to treba nekoliko mjeseci, ukupan posao vode Hrvatske ceste, a građevinska dozvola očekuje se ove godine", dodaje Hrg.

Cesta je važno pitanje za cijelu regiju, možda presudno upravo za Križevce, gdje se u javnosti često ističe neraskidivost razvoja prometa s jačanjem poduzetništva. I gradonačelnik će reći da će Križevci time imati povlasticu u dvije poduzetničke zone (ona u Cubincu još se "puni" a Gornji Čret se tek planira), imati izlaznu petlju na tu prometnicu. Vjeruje se da će dolazak ceste ubrzati ulaganja u obje zone i zato je se, prema riječima gradskih vlasti, s nestrpljenjem očekuje.

Hrg kaže da u 100 milijuna proračunskih kuna za brze ceste u ovoj godini ne piše točno kamo će se ulagati, što možda i je točno, ali bi o svemu, poručio nam je, valjalo pitati i dužnosnike koji su iz ove izborne jedinice završili na vladajućim pozicijama.

Za projekt drugog kolosijeka pruge križevačka vlast tvrdi da otkazivanje te gradnje trenutno ne bi imalo negativni učinak na razvoj, jer su Križevci u željezničkom prometu dobro pokriveni velikim brojem linija.

Gradski vijećnik Stjepan Peršin, izabran za novog predsjednika križevačkog HDZ-a, u svom nastupnom govoru na stranačkoj skupštini istaknuo je kako vjeruje da će svi projekti o kojima se naveliko pričalo u Križevcima biti i ostvareni.

"Nastojat ćemo da se želje i obećanja dana od državnih institucija i ostvare. Pogotovo to očekujemo od ministra Damira Polančeca koji je dao jamstva i dosad nijedno obećanje nije iznevjerio", kaže predsjednik HDZ-a Križevaca Peršin, i sam prometni stručnjak.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.