Matakovićev kulturnošokantni pohod na Križevce


Jučer je križevački Klub kulture pohodio ‘Desmozgenes’ predstavivši desetak serija stripa s galerijom najmorbidnijih likova iz naše svakodnevice, a zatim je ‘Govnar smrti’ predvodio jednoipolsatni koncertni događaj kultnog sastava Septica, jednog od najžešćih i još uvijek aktivnih predstavnika vinkovačke rock-scene.

Iza ovih obfuskiranih i eksplicitnih nadimaka stoji lik i djelo Dubravka Matakovića, legendarnog strip-crtača čija je satira snažno odjekivala sa stranica novina i časopisa u osamdesetima, a posebno tijekom devedesetih te odgojila generacije mladih u smjeru slobode izražavanja mišljenja, neposrednosti i beskompromisnosti.

Naslovi na pedesetak strip-tabli izloženih na panoima Galerije K Kluba kulture, poput "Iz Kabula s ljubavlju", "Supersize Me", "Terminal", "Gospodar prstenova" te "Gospodar i ratnik" daju naslutiti raznolikost tema koje je Mataković svojim crnohumornim stilom razotkrio kroz tešku satiru s mnogo grafičkih detalja.

U koncertnom dijelu večeri, Septica je izvela hitove poput "Nisam vratio oružje u MUP", "Nećemo promjene", "Ništa kontra Tita", "Govno mrtve babe" te "Odo u pedere". U publici od sedamdesetak duša za ovaj kulturnošokantni događaj najbolje su bili pripremljeni posjetitelji iz Ivanić-Grada i Koprivnice, koji su se pri izvedbi hita "Gaće" pridružili Septici zajedničkim performansom.

Osim izložbe koja će u Klubu kulture biti postavljena do 14. ožujka, jedan nastavak Matakovićeve aktualne strip-serije Overkloking naslovljen "Đ! Dž!" osvanuo je na citylight-plakatu u središtu Križevaca, odmah nasuprot starog gradskog bedema. Za postavljanje plakata ove su godine organizatori Culture Shock Festivala zatražili i dobili dopuštenje od gradske uprave, iako još uvijek ne postoji nikakav pravilnik niti zakonska odredba koja regulira kakvi sadržaji smiju ići na oglasne površine na gradskom zemljištu.

Predstavljanje Matakovićeva opusa Križevčanima na ovogodišnjem Culture Shock Festivalu završava danas programom Filmski frtalj, u sklopu kojeg će u Klubu kulture u 16:15 sati biti upriličena projekcija dokumentarnog filma "Di smo mi to?" o zgodama i nezgodama Septice na putovanju u Zagreb na dodjelu nagrade Zlatna koogla 2005.

Vezano

Komentari su zatvoreni.