‘Trganje’ trgova

Ecce! "Povijesni", "najzahtjevniji", "najskuplji", zahvat koji će promijeniti križevačko lice – kreće se. Pala su prva, stoljetna stabla na Strossmayerovu trgu, dekapitirana oštricom motorne pile i oštrinom kojom se uklanjaju "nepoćudni". Radovi na najvećem križevačkom trgu odvijaju se "zaštićeni" limenim zidom, ogradom koja međutim ne može skriti neugodnu činjenicu kako nestaje okoliš po kojem su Križevci prepoznatljivi.

Štoviše, mnoge je građane ograda zapravo nagnala da joj se približe i tako svjedoče operacijama koje su dio prve faze (pre)uređenja dvaju križevačkih trgova, a po kojoj je već očigledno da je efikasna i razorna.

Križevčani su time, nakon što ih je u srpnju jedna inicijativa upozorila što ih čeka krenu li radovi, doživjeli novi kulturni šok, kojeg svakog jutra od ponedjeljka proizvode teški strojevi. Mnogi su već u ponedjeljak uzeli fotoaparate i slikali, ne zato da bi ovjekovječili građevinske impresije, već da imaju dosadašnju sliku grada, kao uspomenu.

Osim emocija koje se manifestiraju u žalosti i nevjerici jer se dira u njihovo, ljudi su zbunjeni i nemogućnošću prolaska tim dijelom grada pješice. Primjetna je i konfuzija u prometu, obzirom da je vozilima zabranjen prolaz od križanja trgova niže kroz Jelačićevu ulicu. No to nekima ne smeta da se provuku, unatoč povremenoj prisutnosti policije na toj lokaciji.


Kako dolazak do trga zbog rova nasred Jelačićeve ulice nije moguć ni odozdola, pa se autom ne može skrenuti u Gajevu ulicu, saznajemo da su neki vozači koristili zabranjeni smjer tom ulicom iz pravca ulice Petra Zrinskog. No i tamo zapadnu u slijepo crijevo, obzirom da nigdje nema postavljene privremene signalizacije!

Na stranu prometna neregularnost, koja će biti još izraženija kad radovi budu u punom jeku i na drugom trgu, jer se čini da će sporedne, dosad slabo prometne ulice, teško izdržavati frekventnost vozila koja inače prolaze središtem grada.
Uz lokaciju naime nigdje nema ploče, obvezne na svakom gradilištu, koja kazuje tko je investitor, tko izvođač i tko nadzornik radova te drugi informativni podaci o projektu… Ako je tako, postavlja se pitanje zbiva li se ovaj megazahvat, za kojeg se novci troše iz prireza koji iz lisnica plaćaju građani Križevaca – protuzakonito?

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.