Obiteljski liječnici ne žele srčane bolesnike

Liječnici obiteljske medicine trebali su nekoliko puta tjedno pomagati u slučajevima oboljelih od akutnog srčanog udara u Križevcima

KRIŽEVCI – Iako je Gradsko poglavarstvo Križevaca nedavno odlučilo potpisati ugovor za program hitnog zbirnjavanja bolesnika oboljelih od akutnog srčanog infarkta i za taj program planiralo izdvojiti 367 tisuća kuna godišnje, izgleda da bi križevački srčani bolesnici mogli ostati uskraćeni za taj program.

Naime, program je prema planovima trebao biti izveden uz pomoć liječnika obiteljske medicine, koji bi prema rasporedu bili u pripravnosti nekoliko puta mjesečno i uskakali kada bi do bolnice u Dubravi trebalo pratiti pacijenta oboljelog od akutnog srčanog infarkta.

Samo jedan hoće pomoći

Takva organizacija predložena je s obzirom na to da nema mogućnosti da se zaposli još jedan tim u Hitnoj pomoći. No, prema riječima gradonačelnika Branka Hrga, po usmenim informacijama koje je ovih dana dobio iz Doma zdravlja, obiteljski liječnici odbili su na predloženi način sudjelovati u ovom projektu.

– Kako sam doznao, svega jedan obiteljski liječnik voljan je biti u pripravnosti čak i besplatno na korist svojih pacijenata. No, mi im pripravnost namjeravamo platiti po izračunu koji smo dobili iz Županijskog doma zdravlja, i za to smo osigurali novac u proračunu, pa sam ogorčen takvim reakcijama liječnika na program kojim se može utjecati na spašavanje ljudskih života – rekao nam je gradonačelnik, dodavši da mu je iz Doma zdravlja najavljeno i pismeno objašnjenje koje, međutim, još nije stiglo.

Da je bio sastanak na kojem su liječnici obiteljske medicine odbili sudjelovati u programu na predloženi način, potvrdila nam je danas i ravnateljica Županijskog doma zdravlja Terezija Kolar, rekavši da još čeka zapisnik sa sastanka.

Upitan cijeli projekt

– Većina liječnika na tom sastanku nije pristala na takav način organizacije. Ne znam kakva je daljnja sudbina tog projekta. Mi kao Dom zdravlja želimo ući u projekt, no ako nema kadra, bit će to nemoguće – rekla je ravnateljica Kolar, dodavši da obiteljski liječnici smatraju da je predložen premalen iznos za plaćanje ovakve vrste pripravnosti koja, po njihovu mišljenju, po standardima HZZO-a, spada u nadstandardne usluge.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.