Vidite Vežu u Likovnoj galeriji

Najstariji živući hrvatski slikar Mladen Veža danas slavi 92. rođendan. U Likovnoj galeriji Gradskog muzeja na Nemčićevu trgu u Križevcima prošli četvrtak je otvorena izložba slika toga likovnog klasika. Izloženo je 40 njegovih slika s krajolicima, mrtvim prirodama i portretima, nastalih u razdoblju od gotovo pola stoljeća od 1958. do 2003. Kako se radovi Mladena Veže ne mogu nigdje kupiti po izričitoj želji autorove obitelji, Križevčani su imali jednu privilegiju.

Naime iznimno su mogli kupiti Vežine serigrafije, koje mogu, uokvire li se, biti odličan dar ili ukras vlastitog prostora.

O velikom slikaru i njegovom stvaralaštvu koje je, rečeno je, izraslo na potki klasične estetske umjetnosti, nadahnuto su govorili Mirko Kovačević, tajnik Hrvatskog sabora kulture i prof. Zoran Homen, ravnatelj križevačkog Gradskog muzeja, koji je i sam bio student Mladena Veže na zagrebačkoj Pedagoškoj akademiji.

Izložba je otvorena do 15. veljače i toplo preporučujemo da je se pogleda, zbog prilike uronjavanja u jedinstvene Vežine mediteranske pejsaže i zagrebačke vedute ili suočavanja s nizom figurativnih portreta.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.