Kriminalci zaradili 18 milijuna kuna

SIGURNOST Policija objavila statističke podatke za 2007. godinu

KOPRIVNICA – Podravina i Prigorje i dalje se mogu smatrati mirnim krajem gledajući kroz prizmu policijske statistike. Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Dragutin Vurnek, načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke, ustvrdio je da je sigurnosno stanje zadovoljavajuće te da u policiji smatraju kako se i sami stanovnici županije osjećaju sigurnima.

Marijan Kirin, zamjenik načelnika, Dragutin Vurnek, načelnik, i Dražen Laljek, glasnogovornik

Brojke

Tome u prilog idu i podaci. Lani je broj kaznenih djela bio za deset posto manji nego godinu prije, a na cestama je poginulo znatno manje ljudi nego 2006. godine. Na dan se u prosjeku dogodilo 3,5 kaznenih djela, bilo da je riječ o krađi, prijevari, razbojstvu, zloporabi droge ili izazivanju prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama. Od 1266 tih kaznenih dijela četvrtina je ostala neriješenom, a u koprivničkoj policiji kažu kako je njihova efikasnost viša od državnoga prosjeka. Osim što se smanjuje broj kaznenih djela, a takav je trend unatrag četiri godine – 2004. bilo je, recimo, čak 1688 kaznenih djela – manja je i "zarada" koju su u vlastiti džep strpali lopovi. Ukupna materijalna šteta od lanjskoga kriminala procijenjena je na 17,9 milijuna kuna. Točno polovina toga iznosa otpada na štetu prouzročenu gospodarskim kriminalom, iako je i taj oblik lopovluka lani smanjen u odnosu na 2006. godinu za gotovo trećinu.

Alkohol

Sudeći po neznatnome rastu broja prometnih nesreća u zadnje dvije godine stanje u prometu ne ide na bolje, no ključan pokazatelj – broj poginulih, znatno je smanjen. Lani je na cestama život izgubilo 11 osoba, šest manje nego 2006. godine i čak 14 manje nego "crne" 2004. godine. Ipak, na cesti se svaki dan u prosjeku ozlijede dvije osobe. U policiji upozoravaju kako je alkohol za volanom i dalje najveći problem.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.