Prehrana skuplja i do 25 posto

Vegeta od 500 grama skuplja je od tri do pet posto, Daničin goveđi gulaš od šest do deset posto, Zdenka mazivi sir od 15 do čak 25 posto

Cijene pojedinih proizvoda iz asortimana robe široke potrošnje porasle su u godinu dana za čak 25 posto, pokazalo je istraživanje koje je Podravski list proveo u najvećim robnim centrima u Koprivničko-križevačkoj županiji.
Prema podacima sindikata, cijena hrane u Hrvatskoj u posljednjih godinu dana porasla je za otprilike osam posto. U tom je prosjeku i naša županija u kojoj su proizvodi koji se najviše kupuju poskupjeli u rasponu od tri do 25 posto. Primjećuju to i potrošači koji svaki mjesec uoče razliku u cijenama u velikim trgovačkim kućama.

Novinari Podavskog lista istražili su prošli tjedan cijene u pet robnih centara: KTC, Plodine, Kaufland, Konzum i Billa. Cijene iz siječnja 2007. godine, i to u Konzumu i Billi, preuzete su iz istraživanja zagrebačke agencije Net Gerila. Njihovo istraživanje odnosi se na cijene u trgovačkim lancima na zagrebačkom području. Prema tim istraživanjima, Vegeta od 500 grama skuplja je od 3,7 do pet posto, a Daničin goveđi gulaš od šest do deset posto. No, drastično je, primjerice, povećana cijena Zdenka mazivog sira: od 15 do čak 25 posto!

KTC najjeftiniji

Istraživanje Podravskog lista pokazalo je kako je najskuplji šoping u županiji onaj u prodajnim prostorima Todorićeva Konzuma u kojem je u našoj košarici proizvoda zabilježeno čak sedam najskupljih artikala. Billa ih ima šest, a Plodine dva.

S druge strane, najviše najjeftinijih proizvoda iz odabrane košarice, ukupno sedam, pronašli smo u trgovačkom centru KTC, a Plodine su na drugome mjestu s četiri najjeftnija artikla. Kaufland je, pak, pozicioniran tako da nema niti jedan najjeftiniji, ali ni najskuplji proizvod.

U našoj košarici od 20 proizvoda najjeftiniji je Katavićev robni centar KTC u kojem se taj asortiman prehrambenih i higijenskih potrepština može nabaviti za otprilike 205 kuna. Najskuplji je Konzum u kojem je ukupna cijena odabranih proizvoda oko 221 kunu. Plodine su cjenovno pozicionirane tako da su bliže skupljem Konzumu, Billa je bliža jeftnijem KTC-u, a Kaufland je točno u sredini. No, treba svakako naglasiti kako Konzum na području županije nema niti jedan hipermarket u rangu KTC-a ili Plodina, odnosno prodajni centar cjenovno nižeg razreda.

Ista je situacija s dijelom naše košarice u kojoj je samo voće i povrće: paket od šest proizvoda iz tog asortimana najjeftiniji je u KTC-u i stoji 52 kune, a najskuplji u Konzumu gdje za iste proizvode valja izdvojiti čak 78 kuna. Dakle, čak 50 posto više. U tim proizvodima cjenovnom razlikom najviše iskače rajčica: kilogram tog povrća u Kauflandu i KTC-u stoji 13 kuna, a Plodinama 20 kuna. Odnosno, 54 posto više.

Novi val poskupljenja

Zbog poskupljenja prehrambenih proizvoda Vlada je već obavila prvi krug pregovora s najvećim hrvatskim proizvođačima hrane, a SSSH najavio velike prosvjede zbog inflacije koju državne vlasti očito ne mogu držati pod kontrolom. Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača upozoravaju, pak, kako je nevjerojatno da nitko od mjerodavnih od velikih trgovačkih lanaca uopće nije tražio suvislo objašnjenje zbog čega su cijene toliko otišle gore.

Veliki proizvođači hrane upozoravaju, pak, kako će rast cijene energenata i sirovine neminovno utjecati na daljnje povećanje cijene njihovih proizvoda. Manjak kukuruza i stočne hrane mogao bi utjecati na još jedan val poskupljenja u mesnoj industriji, a očekivani rast cijene žitarica poslužit će za dizanje cijena u pekarskoj industriji. Vlada zasad nema odgovora na te izazove.

Kako bi što bolje informirao svoje čitatelje o toj vrlo osjetljivoj situaciji i ukazao na moguće uštede u svakodnevnom odlasku u dućan, Podravski list odlučio je od sljedećeg broja uvesti stalnu rubriku "Potrošački kutak" u kojoj će pratiti osciliranje cijena, savjetovati povoljnu kupnju te ukazivati na propuste trgovaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.