Luka Nervo: ‘Kad sjednem na motor, zaboravim na sve i ne osjećam ništa’

Prema rezultatima nedavno provedenih izbora među čitateljima portala Križevci.info, za osobu 2007. godine u Križevcima izabran je Luka Nervo, mladi motociklist Auto moto kluba Križevci.

Sedamnaestogodišnji Luka sa svojom je Aprilijom aktualni prvak Hrvatske u klasi 125SP, pobjednik na poznatoj stazi, mađarskom Hungaroringu, a tek mu je prva sezona bavljenja motociklizmom.

O njegovim dosadašnjim uspjesima, željama i razmišljanjima te pogledima na motosport pročitajte ekskluzivno na križevačkom portalu.

KŽ.INFO: Luka, što kažeš na ovu titulu križevačkog portala? Čitaš li Križevci.info? Na portalskom forumu prijatelji i poznanici prate tvoj rad i rezultate, puni hvale i podrške.

Prije svega želim uredništvu Križevci.info portala zahvaliti na nominaciji za ovu titulu, a rezultatom sam zaista ugodno iznenađen i počašćen, jer nisam očekivao da ću u tako jakoj konkurenciji nominiranih najviše glasova dobiti upravo ja.

KŽ.INFO: Učenik si 3.c razreda Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga u Križevcima, prirodoslovno-matematički smjer. Kako usklađuješ školske sa sportskim obavezama? Koliko razumijevanja za tebe ima tvoja razrednica prof. Gordana Pintarić-Kovač?

Da, zbog slobodnih i kvalifikacijskih treninga, koji se održavaju uoči svake utrke, prisiljen sam izostati dosta često s nastave, ali propušteno gradivo trudim se sam nadoknaditi.
Zahvaljujući mojoj razrednici, prof. Gordani Pintarić-Kovač, koja ima stvarno jako puno razumijevanja za moje sportske obaveze, školu i sport usklađujem bez ikakvih poteškoća.

KŽ.INFO: Baviš se i košarkom, dinamičnim momčadskim sportom. Pokušaj povući paralelu između individualnog pristupa u motociklizmu i zalaganja za kolektiv u košarci.

Mislim da svi timski sportovi, gledajući s aspekta pojedinca, imaju svojevrsnu prednost pred individualnim sportovima, jer u timskoj igri slabijeg igrača u nekoj ekipi mogu pokriti i nadomjestiti njegovi suigrači. U individualnim sportovima prepušten si sam sebi, pa tako i u motociklizmu, gdje na terenu, u ovom slučaju na stazi, nemaš samo 5 protivničkih igrača, nego 25-30, a ne možeš se osloniti ni na koga.

KŽ.INFO: S koliko si godina prvi puta sjeo za motocikl, je li te motociklizmu privukla očeva motociklistička karijera?

Svoj prvi motor dobio sam s nepune 4 godine, iako me tata na svojim motorima vozio već i puno ranije. Naravno, očeva bogata motociklistička karijera bila mi je uzor i poticaj da nastavim s obiteljskom tradicijom.

KŽ.INFO: Jesu li te otac ili majka pokušavali spriječiti u tvojoj želji da postaneš motociklist?

Da, jesu…..Oboje su me odgovarali dobrih godinu dana prije nego li sam ipak počeo, uz obrazloženje da je to vrlo skup i opasan sport, uz puno odricanja. No, moja želja je bila toliko jaka, da su na kraju popustili.

KŽ.INFO: Otkad postoje natjecanja u motociklizmu i automobilizmu, postoje i dvojbe jesu li suradnja čovjeka i stroja dio sporta. Je li po tebi motociklizam više dio sportske ili tehnološke kulture?

Moje mišljenje je da su te dvije kategorije vrlo usko povezane, jer u motociklizmu, bez vrhunske tehnologije ni najtalentiraniji vozači ne mogu postići kvalitetne rezultate i obratno. Vrhunski motociklizam upravo je spoj kvalitete stroja i kvalitete vozača.

KŽ.INFO: Trenutno je zimska stanka od sportskih aktivnosti, kako provodiš slobodno vrijeme, kako si proslavio rođendan 2. siječnja?

Slobodno vrijeme provodim u učenju, druženju s prijateljima i košarci. Rođendan sam proslavio skromno, u krugu prijatelja i obitelji.

KŽ.INFO: Motociklisti, članovi Auto moto kluba Križevci peti su puta zaredom prošle godine postali momčadski prvaci Hrvatske u motociklizmu. Kakva je suradnja između vas vozača i uprave Auto moto kluba?

Drago mi je da sam svojim bodovima AM klubu Križevci dao doprinos za 5. uzastopno osvajanje momčadske titule državnog prvaka. Suradnja nas vozača i uprave kluba i više je nego odlična. Naš klub, za razliku od većine sličnih, brine za nas vozače i to se osjeća.

KŽ.INFO: Hoćete li dobiti kakav popust pri upisu u auto-školu za stjecanje vozačke dozvole u B kategoriji?

Ne vjerujem u to, ali dali ste mi dobru ideju. Raspitat ću se.

KŽ.INFO: Koliko je, u odnosu na druge, ‘normalne sportove’, motociklizam rizičniji za sudionike-vozače?

Motosport je svakako među visoko rizičnim sportovima, jer svaki pad može završiti kobno. Tim više, smatram da je u našoj zemlji ovaj sport premalo cijenjen i u njega se premalo ulaže. Trebali bismo se ugledati u Italiju, Španjolsku, Mađarsku pa čak i Češku.

KŽ.INFO: Želimo ti da i dalje voziš i pobjeđuješ, bez nezgoda, ali moramo te pitati – koja ti je najneugodnija situacija i nezgoda iz dosadašnjeg natjecateljskog staža?

Najneugodnija situacija i nezgoda do sada bila mi je na slobodnom treningu uoči utrke na Hungaroringu u Budimpešti u svibnju prošle godine, kad sam vrlo nezgodno pao i ponovno povrijedio tri tjedna prije prelomljenu ključnu kost. Iduće jutro u 9 sati bio je na rasporedu 1. kvalifikacijski trening i zbog prirode povrede bilo je pitanje hoću li moći nastupiti, jer sam lijevu ruku mogao pomicati jako teško i to uz velike bolove. Međutim, kad sam sjeo na motor, bolovi i loša koordinacija pali su u drugi plan, tako da sam i trening i utrku odvozio i bolje nego se itko nadao. Završio sam u Alpe Adria Cupu na 3. mjestu, a iako se ta utrka nije bodovala za Prvenstvo Hrvatske, od naših predstavnika bio sam najbolji. Bio je to ujedno i moj debi.

KŽ.INFO: Plaća li vozačima klub policu osiguranja?

Da, svi vozači su osigurani preko kluba.

KŽ.INFO: Kako tijekom ljeta podnosiš visoke temperature u vozačkom kombinezonu?

Kako god se to činilo nevjerojatno, kad sjednem na motor…zaboravim na sve i ne osjećam ništa – ostajemo samo motor, staza i ja.

KŽ.INFO: Razmišljaš li ponekad o bavljenju biciklizmom? Znaš li da u Križevcima postoji KUB – Križevačka udruga biciklista?

Bicikl vozim samo kad mi je motor u remontu… Naravno, čuo sam za KUB, ali ja volim brzinu.

KŽ.INFO: Koja bi bila tvoja poruka za neke nove klince kojima si možda uzor i koji bi se, poput tebe, htjeli okušati u natjecateljskom motociklizmu?

Što se tiče gradske vožnje, i općenito vožnje u prometu, skrenuo bih svima pažnju na obavezno nošenje zaštitne kacige i poštivanje prometnih propisa. A ako imaju želju i za natjecateljski motociklizam, moraju biti svjesni da je to vrlo skup i opasan sport, koji iziskuje mnoga odricanja, ali neka ustraju u svojim snovima i vjeri u sebe.

Vezano

Komentari su zatvoreni.