Hrg: Nije lako boriti se za projekte

Na današnji dan prije točno godinu dana bivša vojarna Ban Stjepan Lacković u Križevcima i službeno je "pala" u gradske ruke. Skidanje posljednjih znakova vojne prisutnosti u gradu bilo je slavodobitno, s najavama temeljite prenamjene prostora u civilne svrhe. Od dana preuzimanja gradska je uprava proizvela niz idejnih rješenja, projekata i detaljnih planova prenamjene protiv kojih ni oporba nije ratovala, no sve je još uvijek na papiru, a u vojarni nema akcije. "Mi nismo spavali i ako netko misli da je to lagani posao, u krivu je"- opravdava se gradonačelnik Branko Hrg.

Time misli na ono najvažnije – izgradnju novih prostora za Srednju školu Ivan Seljanec, što je određeno kao neodgodivi prioritet. Za to je već osigurano oko 25 milijuna kuna iz kredita Svjetske banke i državnog proračuna, a ovih dana završen je i natječaj na kojem je odabran projektant radova.

Prema Hrgovim riječima, dokumentacija bi trebala biti napravljena do kraja travnja. Tada će nadležno Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta natječajem odabrati i izvođača radova. Izgradnja novih školskih prostora u koje će biti smješteni i kuharski praktikumi s kojima se škola dugo muči, mogla bi trajati i dvije godine. Ravnatelj škole Brunoslav Sabolek kaže da nije nestrpljiv jer već čeka punih 15 godina.

Novu namjenu čekaju i ostali objekti unutar kruga od 5.5 hektara vojarne – obećani su novi vrtić, studentski i starački dom, visoko školstvo, trgovine, a dio će biti napučen novim stambenim naseljem. Hrg je ponovio da se u vezi svega rade detaljni planovi i projekti.

Ulazna vrata teritorija vojarne danas prijepodne bila su širom otvorena, nije bilo ni zaštitara,a oko hangara također je sve bilo prazno. Četiri hangara u kojima je dvaput održan Obrtnički sajam još nisu pod križevačkim zapovjedništvom, no na tome se, rečeno je – također radi. Hangari su inače ponuđeni u najam poduzetnicima kao privremena skladišta. Gradonačelnik smatra da i sadašnja državna politička situacija Križevčanima ide u prilog, iz čega se zaključuje da u ostvarenju projekata računa na savezništvo novog župana Darka Korena kao i ministara iz svoje političke stranke koja je ušla u državnu vlast.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.