Voljni iz proračuna platiti ekipu za pripravnost

ZDRAVSTVO Križevačko poglavarstvo za izdvajanje ispostave iz Županijskoga doma zdravlja i za sufinanciranje hitne pomoći

KRIŽEVCI – Gradsko poglavarstvo odlučilo je preksinioć da Križevci budu prvi u Koprivničko-križevačkoj županiji čije će bolesnike s akutnim infarktom vozilom hitne pomoći umjesto u Koprivnicu odmah voziti u Kliničku bolnicu Dubrava na pročišćivanje krvne žile koja hrani srce.

To je novi način liječenja kojim se znatno ubrzava izlječenje pa bolesnik već nakon dan ili dva može ići kući kao da nikada nije imao infarkt. U dvije godine iz županije novom je metodom spašeno 111 od 368 bolesnika s akutnim infarktom. Smrtnost je sa 13 posto u 2005. lani smanjena na samo tri posto.

Dosad samo iznimno
Objasnio je to koprivnički kardiolog dr. Krešimir Šutalo koji je sa svojim kolegama dr. Željkom Bakliža, dr. Zlatkom Kućanda pomoćnikom ravnateljice Doma zdravlja za Hitnu medicinsku pomoć i dr. Vanjom Starčevićem, voditeljem hitne u križevačkoj ispostavi, sudjelovao u raspravi Poglavarstva o prijedlogu da se bolesnici s infarktom iz Križevaca izravno šalju u Zagreb. To se i dosad činilo, ali tek iznimno, pa je lani 16 bolesnika s infarktom iz Križevaca i okolice vozilom hitne pomoći prevezeno u KB Dubrava.

No, kako su upozorili dr. Kućanda i dr. Starčević, obveza je Hitne medicinske pomoći da bolesnike najprije voze u Opću bolnicu Koprivnica odakle se drugim sanitetskim vozilom i uz pratnju liječnika i sestre s kardiologije prevoze u Zagreb.

Ako se bolesnici voze izravno iz Križevaca u Zagreb, to liječnici rade na osobnu odgovornost jer se može dogoditi da tada hitna pomoć zatreba nekom drugom i da nema liječnika i vozila. Osim toga Županijski dom zdravlja nema novca da poveća sadašnjih pet ekipa hitne pomoći u Križevcima.

Županija nije pokazala zanimanje
To, doduše, ne bi smjelo biti opravdanje da se ne provede projekt bržeg zbrinjavanja bolesnika, jer ljudski život nema cijene, upozorio je križevački poglavarstvenik dr. Franjo Husinec, kirurg u koprivničkoj bolnici.

S time je suglasan i gradonačelnik Branko Hrg i drugi članovi Poglavarstva predloživši sporazum s domom zdravlja kojim bi se Križevci obvezali sufinancirati posebnu medicinsku ekipu za pripravnost koja bi uskakala za ispomoć u hitnoj.

Trošak za dežurstvo liječnika, medicinske sestre i vozača bio bi 367.000 kuna na godinu, a telefonski modem za terenski elektrokaridograf stoji 3200 kuna. Hrg vjeruje da će pomoći i Županija, iako dosad nije pokazala zanimanje za projekt, kao ni Grad Koprivnica, pa bi Križevci mogli poslužiti kao uzor.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.