NEZAPOSLENOST 2007: Kuharima i trgovcima teško poslužuju posao

Mladi nezaposleni kuhar Nikola Savrški iz Križevaca javio se danas na razgovor s poslodavcem koji je u potrazi za radnom snagom došao čak s otoka Mljeta. Nikola je 2006. završio kuharsku školu u Daruvaru, poslije čega se nije odmarao već krenuo raditi sezonski posao u ljetnom odmaralištu. Završetkom sezone ostao je bez posla i prijavio se na Zavod za zapošljavanje u Križevcima. U godinu dana je odslužio i vojsku čekajući novu priliku. Ona mu se sada smiješi jer je uz još dvadesetak osoba u Zavodu razgovarao s predstavnicima hotela Odisej s Mljeta, te se nada da će kao kvalificirani kuhar s praksom zaslužiti posao na otoku.

Hotelijeri nude i smještaj i hranu i osim kuhara traže i pomoćno osoblje poput spremačica i sobarica, a provjera kandidata za ljeto kreće već u zimskim mjesecima. Na području Koprivničko-križevačke županije 2007. godinu je bez posla završilo 6780 osoba, što je čak smanjenje u odnosu na prethodnu godinu, a sa stopom nezaposlenosti od 14.2 % ova je županija bolja i od hrvatskog prosjeka od 14.5 %, poruka je iz godišnje pregleda kretanja na tržištu rada Područne službe HZZ-a u Križevcima.
Kuharima i konobarima je u županiji teško doći do zaposlenja, premda su na razmjerno visokom četvrtom mjestu iskazanih potreba za radnicima, prema rezultatima ankete koju je ovdašnji Zavod prošle godine proveo na uzorku od 230 županijska poslodavca. Stoga ne čudi velik interes, napose mladih kuhara s odgovarajućom spremom, za poslom u drugim dijelovima Hrvatske.

Poslodavci najviše traže šumare (120) i radnike bez zanimanja (98), no deficit radne snage u županiji najviše je prisutan u trgovini (755), prerađivačkoj industriji (746) i građevinarstvu (584). Istodobno je na burzi krajem 2007. bilo evidentirano najviše prodavača – čak 309, a slijede frizeri i ekonomski tehničari. Pročelnica PS Križevci Jadranka Čapalija ističe da je zabrinjavajući porast broja nezaposlenih žena, kojih je u ukupnom broju 58 %.

“Najugroženije skupine za zapošljavanje su žene iznad 45, muškarci iznad 50 i mladi do 29 godina, no i dalje više od pola nezaposlenih zauzimaju tzv. dugotrajno nezaposlene osobe, koje su na Zavodu evidentirane dulje od godinu dana.”

U Zavodu raznim mjerama nastoje poticati da osobe bez ikakve škole steknu naobrazbu radi konkurentnosti na tržištu. Osnovnu školu u 2007. je završilo 300 odraslih osoba. Tijekom prošle godine putem poticajnih mjera 147 osoba je našlo novi posao.

Ohrabreni prvim Sajmom poslova, koji je u listopadu u Koprivnici održan prvi put u Hrvatskoj, iz Zavoda za zapošljavanje najavljuju da će drugo izdanje Sajma poslova, zamišljeno kao susret i predstavljanje poslodavaca i nezaposlenih osoba, biti održano već u travnju, i to u Križevcima. Pročelnica Čapalija ističe da će uz uobičajeno predstavljanje mogućnosti zainteresiranih tvrtki uključiti i same posjetitelje koji trebaju ili žele posao. Oni će se uoči Sajma pripremati kako bi pred poslodavcima nastupili u što boljem svjetlu. Na prvom Sajmu poslova sudjelovao je 21 poslodavac i ustanove partneri a posjetilo ga je više od 600 ljudi.

Vezano

Komentari su zatvoreni.