Agrokor ‘mijesi’ kupovinu Mlinara


Iako se o tome ni u jednoj kompaniji nisu željeli službeno očitovati, Agrokor je preuzeo Mlinar. Posljednjih se dana naime iz poslovnih krugova sve glasnije govori o tome da je ulazak najvećeg hrvatskog trgovca u vlasništvu Ivice Todorića u najvećeg hrvatskog proizvođača kruha sa sjedištem u Križevcima već gotova stvar jer su pregovori o preuzimanju privedeni kraju, čime bi Agrokor postao najveći dioničar Mlinara.


Oko dolaska jakog igrača u Mlinar počelo se kuhati prošloga svibnja kad je iz zagrebačke kompanije izražen interes za stvaranjem snažne mlinsko-pekarske industrije koja bi Konzumu kao Agrokorovom trgovačkom lancu bila partner na državnoj razini. Uz to bi Mlinar imao dodatno zajamčen plasman svojih proizvoda jer već sada oko 40 posto proizvodnje kruha i peciva prodaje u Konzumovim trgovinama.

Naklapanja su dobila na važnosti i u križevačkoj javnosti gdje se pričalo kako će s promjenama radnici ostati bez posla.

U Agrokoru o zbivanjima na tržištu mudro šute i tek se javljaju s kratkim priopćenjem odnosa s javnošću:
"Agrokor nije preuzeo križevačko mlinsko-pekarsku industriju Mlinar. Mi smo samo dioničari Mlinara već dugi niz godina."

Točno je da Agrokor posjeduje dionice, i to oko tri posto, kao i da njihova vrijednost zadnjih dana nezaustavljivo raste pa dosiže iznos i od 1990 kuna, što je, prema nekim analitičarima, pokazatelj ozbiljnih špekulacija o preuzimanju, dok neki kažu da Agrokor ne bi bio i većinski vlasnik Mlinara.

I dok se na burzi dionicama Mlinara trguje bolje nego ikad, iz izvora bliskih vrhu poduzeća doznajemo da medijski istupi o budućim vlasničkim odnosima unutar poduzeća nikome ne odgovaraju jer bi svaka informacija mogla utjecati na rušenje cijena dionice, pa zato uprava s razlogom šuti.

Jučer smo i telefonski pokušali doći do direktora Dragutina Barišića, no njegova nam je tajnica kazala kako nije dostupan.

U nedostatku kao kruh vrijednih podataka, otvara se prostor različitim nagađanjima, poput onoga da će Todorićeva tvrtka otpuštati prodavače iz Mlinarove prodajno-trgovačke mreže koja ga ne zanima.


Jučer su nam u dva dućana prodavačice rekle kako o svemu znaju vrlo malo, odnosno kao i potrošači – s ulice.

-Kupovina Mlinara je za Todorićev Agrokor izazov, kaže naš sugovornik blizak upravi, a koji je želio ostati anoniman. Mlinar na svojoj strani ima stoljetnu tradiciju pekarske proizvodnje, mnogo dulju od primjerice zagrebačke Klare, i kvalitetu prepoznatu među potrošačima.

Stoga Agrokor cilja upravo na pekarski sektor poslovanja a ne na trgovinu, jer zna da će na policama njegovih dućana Mlinarov kruh biti vrlo tražen.

Poduzeće Mlinar inače ima oko 900 zaposlenih u Križevcima i Zagrebu.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.