Četvorica krivolovaca u zatvor od sedam mjeseci do godinu

Nemamo saznanja da su krivolovci bilo gdje u Hrvatskoj osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne, kaže Milan Podhraški

KRIŽEVCI – Prve pravomoćne zatvorske kazne za krivolov u 17 godina otkako je Hrvatska samostalna država na području Koprivničko-križevačke županije izrečene su ovih dana u dva sudska postupka četvornici krivolovaca. Najdulju zatvorsku kaznu od godine dana zatvora Županijski sud u Koprivnici dosudio je Jovi Žariću iz Koprivničke Reke, inače članu lovačkog društva Jelen iz Draganovca, koji je bređu srnu ustrijelio u vrijeme lovostaja.

11 mjeseci zatvora dosuđeno je krivolovcima Milanu Knapiću iz Kalničkog Ljubelja i Vladimiru Bočkaju iz Možđenca, dok je njihov suučesnik Franjo Bočkaj iz Kostanjevca osuđen na sedam mjeseci zatvora. Ti su podaci izneseni danas u Križevcima na domjenku Lovačkog društva Sveti Hubert koji ujedinjuje 13 lovačkih društava na križevačkom području.

– Nemamo saznanja da su bilo gdje u Hrvatskoj krivolovci pravomoćno osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne pa mislimo da bi ove presude mogle biti prve takve u cijeloj Hrvatskoj – rekao je Milan Podhraški, predsjednik LD-a Sveti Hubert, te dodao da su dosadašnje uvjetne osude krivolov samo stimulirale.

– Radi sprečavanja krivolova mi smo poduzimali brojne akcije izgubivši noći i dane na čuvanje divljači u lovištima. No, smatramo da bi ove prve zatvorske presude mogle znatno više pridonijeti sprečavanju krivolova od naših aktivnosti – rekao je Podhraški te dodao da se oko 60 posto krivolova odnosi na krivolov srneće divljači.

– LD Sveti Hubert po lovno-gospodarskoj osnovi ove godine ima pravo odstrijeliti 200 komada srneće divljači, a prema našim procjenama, vjerojatno se u krivolovu odstrijeli i zamkama ulovi još toliko srneće divljači koja završava ‘u loncu’ kao srneći paprikaš na svadbama i raznim feštama i to zdravstveno nepregledano na trihinelu, zbog čega oni koji ga konzumiraju riskiraju svoje zdravlje.

Pretpostavlja se da krivolovci prodaju meso divljači mnogim ugostiteljima vlasnicima restorana, te tako i jedni i drugi zarađuju kršeći propise i zakon. Problem je to veći što krivolovci svoju rabotu vrše i u vrijeme lovostaje pa uginućem srne ugiba i lanad te je šteta još znatno veća.

Sud: ‘Nema mjesta izricanju uvjetne osude’

Suci su u obrazloženju jedne od pravomoćnih presuda napisali i ‘da za ovakav bezobzirni masakr divljači kojima se ugrožava njihova reprodukcija nema mjesta izricanju uvjetne osude jer će se njima naprosto stimulirati na izvršenje takvih i sličnih kaznenih djela’, kaže Podhraški, te dodaje da je krivolov uzročnik broj jedan što se matični fond srneće divljači na križevačkom području gotovo prepolovio u odnosu na razdoblje prije 1990. godine.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.