Podravski i prigorski Romi osnovali udrugu

Na našem je području osnovana nova udruga – Udruga Roma Koprivničko-križevačke županije. Bez prisutnosti pozvanih predstavnika lokalnih vlasti, ali uz pozvanog načenika Policijske postaje Đurđevac Miroslava Lončara i predsjednika Udruge Romi za Rome Hrvatske Bajre Bajrića, udrugu su osnovali Romi đurđevačke Stiske, zatim Drnja, Koprivničkih Bregi, Vlaislava, Glogovca i Molvi.

Inicijator osnivanja županijske udruge koja bi okupljala gotovo tisuću podravskih Roma bio je Đuro Horvat iz naselja Stiska, 45-godišnji sakupljač sekundarnih sirovina, otac sedmero djece, čovjek koji je u Stiski podigao kapelicu za tamošnje vjernike i koji u naselju uživa ugled većine. Njega su na skupštini predstavnici drugih podravskih, romskih naselja jednoglasno odabrali za čelnog županijskoga vođu. Uz njega će u Predsjedništvu Udruge biti još Marijan Horvat iz Drnja i Mladen Bogdanović iz Koprivničkih Bregi, te Zoran Horvat iz Šemovaca, koji je do sada bio predstavnik đurđevačkih Roma.

Oni će, nakon službene registracije, biti i predsjednici svojih naselja i osobe za kontakt s policijom, socijalnim službama i lokalnom upravom. Sada će oni prvo obići sva romska naselja i pojasniti tamošnjim stanovnicima da probleme moraju rješavati sami, a uz pomoć nove županjske udruge to bi im trebalo biti nešto lakše. Bajro Bajrić je na osnivačkoj skupštini udruge rekao da im za to neće nedostajati državnoga novaca, koji je namijenjen za realizaciju  Nacionalnog i Akcijskog programa za Rome.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.