Umro bivši vladika križevačke eparhije mons. Slavomir Miklovš

Tužna vijest – Miklovš je zaslužan za pokretanje obnove grkokatoličke katedrale Presvete Trojice i uređenje biskupske rezidencije u Križevcima

U Vojvodini je, u bolnici u Novom Sadu, umro umirovljeni biskup mons. Slavomir Miklovš (77), vladika križevačke eparhije do 2009., kada je biskup postao dr. Nikola Kekić. To je tužna vijest za grkokatoličke i ine vjernike u Križevcima i Hrvatskoj, kao i za članove Katedralnog zbora Križevci, koji je upravo danas pošao na višednevnu turneju po Ukrajini, zemlji s najviše grkokatolika u svijetu. Miklovš je za svećenika zaređen 1964. u Đurđevu, rodnom mjestu u Bačkoj, a bio je na službi u mnogim mjestima, od Ruskog Krstura, Vukovara i Zagreba, do Križevaca, gdje je imenovan kancelarom eparhije 1978.

Kako javlja IKA, križevačkim vladikom Miklovš je postao 1983., a biskupsku posvetu primio iste godine u Ruskom Krsturu. Za vrijeme biskupovanja založio se za obnovu križevačke katedrale Presvete Trojice, sjedišta jedine grkokatoličke biskupije u Hrvatskoj i šire, te za uređenje biskupske rezidencije. Pogreb prečasnog Miklovša zakazan je za sutra u Ruskom Krsturu, a u povodu smrti Katedralni zbor, osnovan prije dvije godine uz Miklovšev blagoslov, će u ukrajinskim gradovima izvoditi i pogrebnu misu panahidu. (VL)

Vezano

Komentari su zatvoreni.