Krštenje gverca uskrsnut će to ‘božansko piće’

Križevački štatuti prelaze na novo piće! Naime, prema obradu krštenja mošta i njegovog pretvaranja u vino, a sve po pravilima Križevačkih štatuta, može se krstiti i gverc, piće od otopine saća s medom i cvjetnim praškom i vode, ponegdje i vina. Predloženo je to danas na predstavljanju knjižice “Krštenje gverca”, u sklopu Obrtničkog i gospodarskog sajma u Križevcima.

Knjiga autora Maksimilijana Jagića, u izdanju Pčelarskog društva Križevci, je vrijedno djelo posvećeno ne samo drugačijoj i novoj upotrebi Križevačkih štatuta, već ima i edukativnu svrhu upoznavanja čitatelja s pčelama, njihovim uzgojem, pčelarstvom i medičarskom proizvodnjom. Dakako, njen je najveći značaj što od zaborava pokušava otrgnuti proizvodnju i kušanje gverca, slatkastog pića, nekada omiljenog napitka na proštenjima.

U predgovoru knjizi recenzent Zoran Homen ističe kako je viđenje gverca kao pića kojeg se može krstiti prema Križevačkim štatutima, dosad nezabilježeno u literaturi. “Knjiga u kojoj su likovi i tekst Štatuta prilagođeni medu i piću od meda, zasigurno će pripomoći da se pčelari češće druže, da se promoviraju drugi proizvodi od meda, ali i skrene pozornost široj javnosti na nezavidan položaj pčelara”.

U knjizi su po prvi puta objavljeni različiti recepti za spravljanje gverca, koje su pčelari i medičari čuvali kao tajne. Autor Jagić ovim izdanjem nastoji potaknuti proizvođače na izložbe gverca koje bi pak potaknule veću proizvodnju ovog “božanskog pića”, raširenog u Prigorju, Podravini i Zagorju.

Vezano

Komentari su zatvoreni.