Želje, pozdravi i propaganda na otvorenju 10. OG Sajma

Spelancija purgera i šljivara s krštenjem mošta po Križevačkim štatutima bila je uvod u prigodne govore s čestitkama i srdačnim riječima povodom organizacije Desetog obrtničkog i gospodarskog sajma Koprivničko-križevačke županije, koji od danas do nedjelje 11. studenoga traje u četiri hangara bivše vojarne u Križevcima. Potpredsjednik hrvatske Vlade Damir Polančec pritom je kao gost znao da se domaćina najviše obraduje – poklonima.

Koprivničko-križevački župan Josip Friščić prije je spomenuo da je Sajam potvrda jačanja gospodarstva i tržišta bez kojih nema razvoja županije koja već šest godina ostvaruje gospodarski rast veći od hrvatskoga prosjeka. Predstavnici hrvatske i županijske gospodarske komore, direktor Austrijskog ureda za vanjsku trgovinu Peter Hasslacher uime zemlje partnera, redom su hvalili organizaciju važnog obrtničkog i gospodarskog susreta, kao "trenutka istine za obrtnike" i promidžbe međunarodnih veza.

Kako je prošlogodišnjom odlukom Vlada gradu dala na korištenje prostor vojarne i pravo građenja na 40 godina na zemljištu na Gornjem Čretu, Polančec je vidio mjesta za promidžbu novih Vladinih poteza – Križevcima će se u trajno vlasništvo dati zemljište za poduzetničku zonu Gornji Čret.

Premda je križevački gradonačelnik Branko Hrg, pozdravljajući nazočne uzvanike, zamolio političare da u ovo "posebno vrijeme ne zaborave na svoja obećanja", Polančecov predizborni poklon javno je otkriven. U paketu s tim objavljen je, počev od ponedjeljka 12. studenoga, početak radova na asfaltiranju državne ceste D-22 preko Pake prema Varaždinu.

Polančec je doduše govorio i o razvoju poduzetništva i gospodarskim ulaganjima u ovaj kraj, obećao je i skoro preseljenje Hrvatskog stočarskog centra u Križevce, no u cjelini je njegov istup bio točno ono što bi Križevčani voljeli čuti, usmjeren i na "one koji su se došli slikati", a kojima je poručio "neka dođu i dogodine, i to ne auto-stopom nego brzom cestom", koja će se graditi od proljeća 2008. Riječima "Idemo dalje, vjera u Boga i seljačka sloga, zna se" Polančec je vjerojatno naslutio i bliskost HDZ-a s HSS-om.

Službeno otvaranje iskorišteno je i za stavljanje pečata na dva bitna sporazuma – načelnik općine Čitluk u Bosni i Hercegovini Ivo Jerkić i Hrg potpisali su sporazum o prijateljstvu dvaju gradova, kojemu je u osnovi, kako je rečeno, suradnja između vinara i turističko povezivanje. S Giuseppeom Forgiarinijem iz talijanske tvrtke MEP koja već na godinu namjerava sagraditi proizvodnu halu na oko 5000 četvornih metara površine, Hrg je potpisao drugi sporazum.

Sajam je ove godine okupio 20 posto više izlagača nego lani, i s nikad većim brojem stranih sudionika, a takav međunarodni značaj pozdravio je predsjednik organizacijskog odbora sajma Darko Koren.

Svi su zdušno puhnuli u sajamsku rođendansku tortu očekujući zacijelo ispunjenje svojih želja već nakon Sajma i izbora. Na njima će se gospodarski sučeljavati Polančec i Ljubo Jurčić, unatoč današnjem dizanju vinske čaše.
Zvonimir Mršić i Jurčić iz SDP-a nisu Polančecu ostali dužni, te su se na njegove riječi obrecnuli putem križevačkoga radija.
Oni smatraju da Polančec daje lažna obećanja, jer je "svakom građevincu jasno kako se nijedna cesta ne asfaltira na niskim temperaturama" i da nije korektno na važnom gospodarskom događaju izlagati propagandu svoje stranke.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.