Najava radio emisije: Ne dirajte mi krugove, br. 1151

Uz najavu Triode festivala u Križevcima (foto R.Matić)
Uz najavu Triode festivala u Križevcima (foto R.Matić)

Na datum ove emisije 1945. godine umro je konstruktor prve elektronske cijevi, John Ambrose Fleming. Slučajno na isti datum ugošćujemo organizatora 8. Triode festivala koji će se ove godine od 21. do 23. travnja održati u Križevcima. Nakon Krasnog, Umaga, Bjelovara, Šibenika, Fužina, Siska i Zadra izložbeno mjesto će biti Turistički informativni centar, to jest zgrada bivše sinagoge na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Radi se o okupljanju malobrojnih zaljubljenika u dobar zvuk i vlastitu izradu vrhunskih uređaja za slušanje glazbe. Posjetitelji će moći razgledavati i preslušavati zvuk s različitih vrlo kvalitetnih uređaja kućne izrade, o čemu razgovaramo na početku ove emisije.

Novi naslovi u Gradskoj knjižnici su knjiga o umijeću uspješne provedbe poslova i projekata, autobiografijska knjiga u šest dijelova Karla Ovea Knausgarda, te roman Marka Gregura Kak je zgorel presvetli Trombetassicz koji je nedavno predstavljen i u Križevcima.

U Vijestima Krugova govorimo o izložbi Izbor političkih performansa u Hrvatskoj od 2000. do danas u Zagrebu, najavljujemo izložbu baroknog majstora Giambattista Tiepola u Muzeju za umjetnost i obrt, otvorenje izložbe Križevci okom kamere u Likovnoj galeriji u Križevcima, te predstavljanje fantastičnog romana za djecu Vladimir i Matilda autorice Milane Vuković Runjić koje će se održati uoči Noći knjige u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice u Križevcima. Saznajemo da je Rijeka dobila financijsku injekciju iz fondova Europske unije za dva važna projekta te zaključujemo ovogodišnji Culture Shock u Križevcima.

Triode festival održat će se u ovoj zgradi od 21. do 23. travnja (foto R. Matić)

Na današnji datum rođeni su Lucrezia Borgia, Ivana Brlić-Mažuranić, Marijan Detoni, Sven Lasta, Leopold Stokowski, Drago Gervais, Tadeusz Mazowiecki… Počela je izgradnja vatikanske bazilike, počeo je i završio američki rat za nezavisnost, osnovana je Europska zajednica za ugljen i čelik, brod Carpathia dovezao je 705 preživjelih putnika s Titanica u New York City, oboren je avion pilota Rolanda Garrosa, kojom prilikom je zarobljen, raspušteno je Društvo naroda, začeo se Pokret nesvrstanih, raspušten je Informbiro, udruga P.O.I.N.T. pokrenula je web portal krizevci.info, najstariji lokalni internetski medij… Umrli su Albert Einstein, Justus von Liebig, Srećko Albini, Ivica Vidović…

U Svemirskom kutku ponovno se otvara polemika što su planeti i koja su to tijela u Sunčevom sustavu, te koliko ih ima ili ih može biti, govorimo o nedavnoj tribini o astrofotografiji na Culture Shocku, a redovite su informacije o trenutnim položajima i gibanju prirodnih i umjetnih objekata u Sunčevom sistemu.

Zanimljivosti dolaze opet s područja geografije, a emisija završava mislima Thora Heyerdahla, pustolova i istraživača koji je umro na datum ove emisije.

Neki su glazbeni prilozi vezani uz teme, događaje i obljetnice koje spominjemo u emisiji, pa slušamo glazbu Franza von Suppéa, Ottorina Respighija, Albe Vidakovića, Davida Bowieja, grupa Jefferson Airplane, T. Rex i Crno Perje, te Luke Belanija.

Emisija Ne dirajte mi krugove broj 1151 emitira se u utorak, 18. travnja od 17:00 do 18:30 sati na 96,6 MHz (Radio Križevci), a repriza, to jest snimka ponovno se emitira u subotu, 22. travnja od 21 sat. Ugodno vam slušanje putem etera ili preko računalne mreže!

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.