Hrvatska ima potencijale za ekološku poljoprivredu


Na Visokom gospodarskom učilištu u Križevcima jučer su se okupili profesori, stručnjaci i studenti na tematskom seminaru o jačanju institucionalne podrške razvoju ekološke poljoprivrede (SIAB). Seminar je dio projekta Interreg IIIA, kojeg su, pod pokroviteljstvom Europske komisije i kroz koordinaciju Mediteranskog agronomskog instituta iz Barija, protekle dvije godine provodile znanstvene institucije iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Albanije i Italije.

U tom razdoblju stručnjaci iz institucija, poljoprivrednih učilišta, kao i proizvođači-ekološki poljoprivrednici pohađali su edukativne seminare i treninge iz ekološke proizvodnje, te analizirali stanje i probleme organske i ekološke poljoprivredne proizvodnje na području jugoistočne Europe.

Koordinator projekta za Hrvatsku, Zdravko Matotan, istaknuo je da Hrvatska ima potencijala za razvoj ekološke poljoprivrede, koji je viši nivo proizvodnje. "Tim tipom proizvodnje može se baviti samo izvrstan proizvođač koji je već iskusan u konvencionalnoj proizvodnji, pa je upravo cilj ovog projekta edukacija proizvođača i svih koji se bave održivom proizvodnjom – od škola i fakulteta do savjetodavnih službi", kazao je Matotan.

Rezultati analize i sagledavanja problematike ove vrste poljoprivredne proizvodnje u ovoj regiji, objavljeni su u časopisu Options Méditerranéennes.

Seminar je u Križevcima organiziran povodom završetka prve akademske godine Specijalističkog diplomskog stručnog studija Održive i ekološke poljoprivrede na križevačkom učilištu, a na njemu su izlagali profesori iz Barija, Zagreba i Križevaca.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.