Žic od sutra u liku predavača likovne kulture u Lici


U ponedjeljak je još bio u školi s učenicima svojeg 7. razreda u Križevcima, sutra će već držati predavanje studentima u Gospiću. Križevački umjetnik, likovni pedagog, jedan od prvoboraca križevačke nezavisne kulturne scene, Saša Živković, napušta poslove u našem gradu i kreće na nova radna polja – put Like.

Nakon 11 godina rada u Osnovnoj školi Vladimir Nazor, gdje je predavao likovnu kulturu, Živković je naime prihvatio mjesto predavača metodike likovne kulture studentima 3. i 4. godine na Odsjeku za učiteljski studij u Gospiću.

Danas se Žic zadnji put u školi kao razrednik viđa s učenicima 7. razreda i pomalo je sjetan što odlazi iz Križevaca, svjestan međutim da će u drugoj radnoj sredini steći nove prilike za stručno napredovanje. Pored posla nastavnika likovne kulture (završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu) Žic je ovdašnjoj javnosti poznat i po kulturnom, ne samo likovnom angažmanu – u posljednjih je šest godina, što u Salonu Matice Hrvatske što u Klubu kulture Udruge K.V.A.R.K. kojoj je jedan od osnivača – organizirao i postavio preko trideset izložbi poznatih mlađih i starijih hrvatskih slikara i kipara.

Dovodio je i inozemne autore, a osobno se uz slikanje bavio i umjetnošću performansa. Bio je i autor kravata na Hrvatskom domu, hodao kao Građanin M.D., pokrenuo Festival suvremenih umjetničkih formi.

Najnovije Žicovo ostvarenje na svojim klupama imaju mnogi hrvatski školarci – u suradnji s Miroslavom Huzjakom Saša Živković je autor udžbenika za likovnu kulturu za sva četiri viša razreda osnovne škole, što je nakon dugo godina prva knjiga o likovnom za učenike.

I s novim mjestom rada i stanovanja u Lici Žic će, kaže, nastojati pratiti sve što se događa na polju kulture u Križevcima, gdje će ga morati zamijeniti neki novi lik sa žicom za umjetnost.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.