Kalnik: Polaznik škole za paraglajdere na Kalniku pao s 15 metara

NESREĆA

KALNIK – Krunoslav Valentić (40), veterinar iz Koprivnice, polaznik škole za praglajding na Kalniku kod Križevaca, pao je prekjučer poslijepodne s visine od oko 15 metara kod poletne staze Mali Kalnik u blizini sela Deklešanec. Na sreću, pad nije završio kobno.

Nalet vjetra

Unesrećeni je zadobio ozljede zdjelice i rebara, koje ipak nisu opasne po život. Bio je to njegov 30. let, kad ga je iznenadni nalet vjetra odozdo podignuo u visinu i preklopio mu desno krilo parajedrilice, zbog čega je izgubio kontrolu nad letjelicom. Pao je na teško pristupačni predio u šumi, što je njegovim kolegama i ekipi križevačke Hitne pomoći otežalo izvlačenje radi prijevoza u koprivničku Opću bolnicu. Instruktor za parajedriličarsko letenje Edo Lješčanin u obučnom centru Ekoing-Kalnik iz Zagreba ustvrdio je da je sve bilo regularno. To je prvi takav pad u četiri godine djelovanja škole, u kojoj polaznici obave godišnje oko 5000 poletanja. Kad je vjetar podignuo koprivničkog veterinara izgledalo je to bezopasno, no nije se najbolje snašao da ustabili krilo kazao je Lješčanin.

Opasne male visine

Da je letač bio na većoj visini vjerojatno ne bi pao. Najopasnije su upravo male visine objašnjava instruktor Lješčanin.Letači još pamte tragičan pad iskusnog zagrebačkog letača koji je s velike visine pao prilikom opasnog manevra kod Velikog Kalnika.Na Kalniku se vikendom nađe i po 30 parajedriličara iz Hrvatske i inozemstva.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.