Groteska ‘Pod giljotinom’ spremna za javno izvođenje


Nakon nekoliko mjeseci intenzivnih glumačkih probi, groteska u jednom činu "Pod giljotinom", ili kako ju je autor Ivan Raos nazvao, bliže prezimenu liječnika-izumitelja sprave iz 18. st., "Pod guillotinom", jučer je premijerno izvedena u Križevcima. Četveročlana glumačka ekipa koju je uvježbao križevački redatelj Boris Čataj izišla je pred publiku u Maloj dvorani Hrvatskoga doma i vješto, u maniri iskusnih glumaca, uprizorila djelo nastalo 1954. godine.

Redatelj je netom prije premijere kazao da je ovo jedno od vrlo rijetkih izvođenja nekog od Raosovih djela, naglašavajući kako je i sam autor bio u Križevcima 1971., prisustvujući izvedbi svojeg drugog djela "Pua, Pua" koje su tada uprizorili glumci Komornoga teatra Nina Vavra.

Jednočinka "Pod giljotinom" rad je iz rane Raosove stvaralačke faze a vrlo slikovito i na duhovit način prikazuje stanje duha političkih aktera a baš zbog uvijek prisutne ljudske pokvarenosti i bahatosti izrazito je pogodna i primjenjiva za današnje vrijeme, pokazujući frapantnu sličnost aktera politike Raosovih mladih dana s čimbenicima društveno-političkog života naših dana.


Kako Igor Frbežar u ulozi Kneza, Berislav Raguž kao zločinac Duan, Jelena Katanović kao ministrica potpredsjednica i šesterostruka ministrica te Ivan Vuk u ulozi Piona, ministra pravde i šesterostrukog ministra, shvaćaju i razrješavaju naoko jednostavan problem jednog izvršenja smrtne kazne u groteski "Pod guillotinom", Križevčani će moći vidjeti i čuti u ponedjeljak 24. rujna i u petak 28. rujna u Maloj dvorani Hrvatskoga doma.

Na sinoćnoj premijeri našli su se i gradski politički uzvanici, koji su srdačno čestitali redatelju i glumcima.
Predstave počinju u 20 sati a ulaznice, po cijeni od 20 kuna za građane i 10 kuna za učenike i studente, mogu se kupiti u Pučkom otvorenom učilištu, radnim danom od 10 do 13 sati.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.