LNiS: Trash Film Festival – Dan drugi

Drugi dan festivala trash filmova priveden je svome kraju. Posjetitelji su danas imali prilike uživati u izvanrednom programu, koji je započeo dugometražnim niskobudžetnim akcijskim filmom Darka Vernića-Bundija iz 1996. godine, Izgubljeno blago, a nastavio se odličnim predavanjima na temu specijalnih efekata i kriptozoologije. U ulozi zvijezde večeri našao se Boris Ivković, svekolikom pučanstvu poznatiji kao Bore Lee koji je promovirao svoj najnoviji film Zlatne čaklje. Nakon kandži velegrada i sinjske ruke te četiri godine pauze, Bore Lee kao borac za pravdu vratio se u punom sjaju.

U popratnom programu o filmskim efektima kroz povijest pa sve do današnjih dana govorio je Krešimir Mikić koji je dvije godine bio na specijalizaciji iz filmoloških istraživanja u SAD, točnije meki zabavne industrije – Hollywoodu.

Uz isječke iz filmova i otkrivanje poneke tajne specijalnih efekata (45 minuta nije bilo dovoljno niti da zagrebe površinu ove zanimljive teme), pričao je i o iskustvima vezanima za filmološka istraživanja rađenima u Americi. Npr. nedavno provedena anketa na uzorku od osam milijuna (!) osnovnoškolske djece (ta je dobna skupina posebno zanimljiva holivudskoj tvornici novaca) pokazala je da televizija kao takva već odavno nije na prvom mjestu kao izvor zabave za klince. Prvo mjesto su, naravno, premoćno zauzele kompjutorske igrice. Na temelju tih rezultata, filmska industrija krenula je u proizvodnju filmova koji bi što više nalikovali igricama kako bi i oni omastili brk na toj ogromnoj potrošačkoj publici. Naravno, takvi uratci ne mogu postojati bez specijalnih efekata koji su danas potpomognti moćnom računalnom tehnologijom. Mogućnosti su neograničene… glumci i filmske kamere, a kamoli vrpce uopće više nisu potrebni za stvaranje filma. Da se čovjek zamisli.

Drugo zanimljivo predavanje o tajanstvenim stvorenjima koja oduvijek pobuđuju maštu ljudskog roda, održao je Aleksandar Žiljak. Bigfoot, Yetti, Nessie, divovske anakonde, karike koje nedostaju… svima njima bavi se kriptozoologija. Bilo je tu mnogo skica, crteža, fotografija i raznih svjedočanstava o čudnim bićima, ali bilo je i znanstvenih teza koje su ponekad uspješno opovrgnule, a nekad i potvrdile postojanje određene nepoznate životinjske vrste.

Zvijezda večeri, Bore Lee, prije projekcije svog filma obratio se publici, a pročitao je i dvije pjesme iz svoje zbirke poezije što je razdragana publika dočekala ovacijama. Svaka scena borbe dobra nad zlim u filmu doživjela je gromoglasan pljesak unatoč tome što je u sredini projekcije došlo do malih tehničkih poteškoća. Naime, kadrovi filma su se mjestimično počeli zamrzavati na ekranu, što je dobro poznato svima koji su ikad gledali loše prženi (ili izgrebani) dvd. Ubrzo je ipak netko negdje pronašao originalni dvd, pa je publika imala jedinstvenu priliku podsjetiti se radnje ubrzanim stilom jer je netom ubačeni novi dvd trebalo i "premotati" do točke gdje je sve stalo. Sve je to dodatno pojačalo trash atmosferu, tako da je Bore Lee na kraju dobio zasluženi gromoglasni pljesak.

Ono što je itekako vidljivo svima onima koji su pohodili prošlogodišnje premijerno izdanje festivala, je viša razina kvalitete filmova koji se bore za Zlatnu motorku. Doduše ne samo to, i popratni program je sadržajno bogat i zanimljiv, baš kao i filmovi koji su prikazani izvan konkurencije. Raduje me činjenica što ovaj festival prerasta u jedan sasvim ozbiljan projekt jer to znači da će poklonici trash filma iz godine u godinu imati na repertoaru sve kvalitetnije uratke.
Dakle, sljedeće godine ovo nikako nemojte propustiti.

Vezano

Komentari su zatvoreni.