Povjerenje nezavisnim listama

VecernjiList.gifIZBORI U Križevcima izabrana vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti

KRIŽEVCI – Zasićenje izborima ili nezainteresiranost za rad vijeća mjesnih odbora i gradskih četvrti, zacijelo su razlozi slabog odziva Križevčana na nedjeljnim izborima.

Na 55 birališta u gradu i okolnim selima  glasovalo je 2883 od 18.520 upisanih birača, odnosno 15,57 posto. No, odziv u samom gradu bio je još porazniji jer u četvrti Centar izašlo je 4,36 posto, u Donjem gradu 6,09 i u  Gornjem gradu 8,81 posto. Po tome je izvjesno da je uvjerljiva manjina izabrala vijeća triju gradskih četvrti koja bi trebala  zastupati interese i potrebe građana prema Gradskome vijeću i lokalnoj samoupravi.


Statistički gledano najzadovoljniji mogu biti u HSS-u, koji je od 30 mjesnih odbora izborio članove u 18 vijeća, dok u koaliciji s HSLS-om ima većinu članova u dvjema od triju gradskih četvrti. Ostale dvije političke stranke, HDZ i  SDP, zastupljene su svaka u šest mjesnih odbora, s time da je SDP dobio većinu u Vijeću Donjega grada.

Zanimljive su i dvije  spontane koalicije u selima – HDZ-a i HSS-a u Glogovnici, te SDP-a i HSS-a u Vojakovcu. U deset mjesnih odbora najveće povjerenje svojih birača dobile su nezavisne liste koje su uglavnom jedine i ponudile svoje kandidate. Komentirajući slab odziv birača gradonačelnik Branko Hrg smatra da bi ubuduće ove izbore trebalo provesti istodobno s lokalnim izborima.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.