Čeka se ruševna dozvola za katnicu na Matoševom trgu


Tijekom rujna ove godine moglo bi početi rušenje stare katnice koja se nalazi na uglu Matoševa trga i Preradovićeve ulice u Križevcima, saznali smo iz upravnog odjela za stambeno-komunalne djelatnosti Grada Križevaca. Kuća i dvor ukupne površine 317 četvornih metara u suvlasništvu su križevačkog poduzeća Radnik d.d., Centra za reprodukciju u stočarstvu Hrvatske d.o.o. i obitelji Frljužec iz Križevaca. Još se očekuje suglasnost Frljužeca za ishođenje ruševne dozvole, dok je napokon dobiveno pozitivno mišljenje nadležnog konzervatorskog odjela.


Preglednik katastarskih podataka pokazuje zajedničko suvlasništvo nad 8.7% površine, dok Radnik posjeduje 64.9%, Centar 21.3%, a obitelj Frljužec preostalih 5.1% kvadrature koji ne obuhvaćaju samu ruševnu katnicu, već stan u izdvojenom dvorišnom objektu s podrumom i tavanom, što se može utvrditi i pregledom zemljišnih knjiga.


Od obitelji Frljužec, koji stanuju u dvorišnom objektu, saznajemo kako su čak angažirali odvjetnika da ih zastupa u svim pitanjima vezanim za reguliranje suvlasničkih odnosa, kako bi se zaštitili od daljnjih pritisaka većinskog vlasnika. Da je različitih pritisaka bilo i u prošlosti potvrđuje direktor Centra za reprodukciju dr.sc. Pero Božić, spominjući da su se nerijetko znali umiješati i lokalni političari i moćnici s privatnim interesima. Što se Centra tiče, napominje Božić, suglasnost za rušenje objekta su dali.


Pošto u posljednjih mjesec dana nekoliko manjih incidenata ukazuje na povećan rizik od ozljeđivanja građana i nanošenja štete, drvena zaštitna ograda koju je na sjevernu i zapadnu stranu objekta postavilo poduzeće Radnik tek djelomično osigurava kretanje pješaka i obilazak objekta, slaže se gradski pročelnik Anđelko Nervo. Napominje kako je jedan od razloga nerušenja objekta do sada bilo negativno mišljenje Konzervatorskog odjela u Bjelovaru.


Krešimir Habijanec iz odjela nekretnina poduzeća Radnik kazao je kako ruševnu dozvolu pokušavaju ishoditi više od dvije godine, no zahtjev im je bio odbijen od strane Uprave za zaštitu kulturne baštine pri Ministarstvu kulture, iako su upozoravali na jako loše konstruktivno stanje objekta. Pročelnik Konzervatorskog odjela Milan Pezelj izjavio je za Križevci.info da je predmet u proceduri i očekuje se izdavanje ruševne dozvole jer ne postoje uvjeti za renovaciju postojećeg objekta, a novi će objekt morati zadovoljiti postojeće gabarite. Razlog oduljivanju postupka je u principu nepotpunost dokumentacije koju je Radnik sporo nadopunjavao, istaknuo je Pezelj.


Na pitanja kako će se regulirati suvlasnički odnosi u novogradnji te koliko će iznositi cijena kvadrata, Habijanec je u ime većinskog vlasnika objekta odgovorio da te teme ne smatraju predmetom javne rasprave. Ostaje za nadati se da eventualno daljnje odgađanje rješenja ove situacije neće ozbiljnije naštetiti onima koji svakodnevno prolaze Matoševim trgom ili parkiraju u Preradovićevoj.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.