Proglašena druga ovogodišnja elementarna nepogoda

Zbog najjače suše u posljednjih 20 godina, koprivničko-križevački župan Josip Friščić po drugi put ove godine morao je proglasiti elementarnu nepogodu, i to za cijelo područje Podravine i Prigorja. U lipnju suša je ubrala i do 40% uroda pšenice, a sada su stradali kukuruz, povrće i višegodišnji nasadi. Zahtjevi za proglašenje nepogode županu Friščiću stigli su iz općina, a procjene šteta kreću se od 30 do 100%.

– ‘Najteže su pogođena područja gdje su rahlija tla; na Đurđevačkom području od Kozarevca pa do Drave gotovo da nema kukuruza koji će se brati, pa onda skroz uz Dravu do Međimurja. Nešto bolje se drži područje gdje su teška glinasta tla. Tu će još biti nešto prinosa, ali ni izdaleka na raziniprosječnih.’

Dodatan razlog za proglašenje nepogode je i to što gotovo sigurno poljoprivrednici neće ostvariti referentne prinose, a time ni poticaje. Kako bi ublažili štete koje se na državnoj razini procjenjuju na čak tri milijarde kuna, seljačke su udruge uputile Vladi svoj prijedlog mjera.

Friščić je naglasio da bi se njima spriječilo poskupljenje stočne hrane, osipanje stočnog fonda, kao i porast troškova života kroz rast cijena mesa, mlijeka te drugih poljoprivrednih proizvoda. Stoga podržava seljačke udruge u njihovom traženju da se najmanje 30% procjenjene štete nadoknadi iz državnog proračuna, da se poticaji isplaćuju proizvođačima bez obzira na referentne prinose, da se omogući odgoda naknada za korištenje državnoga zemljišta, te da se s bankama proba dogovoriti moratorij na kredite koje su poljoprivrednici podigli.

Iznose šteta u Podravini i Prigorju utvrdit će općinska povjerenstva tijekom narednih 30 dana, a objedinjene Županija će proslijediti Ministarstvu poljoprivrede.

Vezano

Komentari su zatvoreni.