Nezaposlenost u županiji u prvom dijelu godine – 15.2 %

Broj nezaposlenih osoba u Križevcima na kraju prve polovine 2007. godine je 1209. Taj je podatak u Područnoj službi Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentiran u mjesecu lipnju i u odnosu na cijelu Koprivničko-križevačkoj županiji čini 18.74 % od ukupnog broja nezaposlenih osoba prijavljenih na Zavodu. Zanimljivo je, što je posebno napomenuto na današnjem predstavljanju stanja i kretanja na tržištu rada, da je u odnosu na godišnju razinu broj nezaposlenih u županiji pao za 10.2 %, što znači da ih je za toliko manje nego u lipnju 2006. godine.

To se opravdava i podatkom da je s krajem lipnja oko tri i pol tisuće osoba izašlo iz evidencije nezaposlenih (u lipnju ih je na popis ušlo 2470), a to je u usporedbi s lipnjem 2006. poboljšanje (ušlo 2244 izašlo ‘tek’ 2928). Postotak nezaposlenih u županiji u prvih šest mjeseci je 15.2 %, što je za sitnicu bolje nego u Hrvatskoj (15.5 %).
Svakako je zabrinjavajuće da je, u odnosu na državni prosjek, broj nezaposlenih osoba bez škole i s nezavršenom osnovnom školom u našoj županiji izrazito visok – čak 1078 od spomenutih 6451 (16.7 %, hrvatski prosjek 7.4 %). Najviše je nezaposlenih osoba u dobi od 50 do 54 godine (15.7 %) koje se nažalost i najteže zapošljavaju, čemu su blizu oni od 20 do 24 godine (15.1 %), odnosno oni s tek završenom srednjom ili visokom školom.
Najzastupljenija zvanja u evidenciji nezaposlenih osoba po običaju su, ovisno o stručnoj spremi – prodavači, automehaničari, komercijalisti, poljoprivredni tehničari, ekonomisti i pravnici.

Tijekom prvog polugodišta 2007. godine više od dvije trećine novoprijavljenih nezaposlenih već je prije radilo, a od toga je broja najviše njih (29.2 %), bilo radilo u prerađivačkoj industriji. Istodobno je najveća potreba za radnicima iskazana u sferi jednostavnih zanimanja (28.3 %) i zanimanja u obrtu (20.9 %) te uslužnih i trgovačkih zanimanja (20.1 %), dok je primjerice, stručnjaka i znanstvenika tijekom prve polovine godine u županiji traženo tek 4.9 %. Ukupno su bile 2192 ponude za posao.

U tri grada županije provedena je anketa među poslodavcima o njihovim potrebama na tržištu rada, iz čega je otkriveno da se najviše potrebuju šumski radnici (120 ljudi), radnika bez zanimanja treba 98, a zanimanja kojih su ispitani poslodavci (njih 230) najmanje trebali (po jednog ili dvoje zaposlenih) je podulji.
Kako je razdoblje sezonskog zapošljavanja na vrhuncu, ističe se da je na more iz naše županije otišlo raditi 93 osoba, najviše njih sa završenom osnovnom školom i trogodišnjom školom za KV kuhara.

Vezano

Komentari su zatvoreni.