Liječenje od alkohola počinje priznanjem u vlastitom domu

Na poziv voditeljice križevačkog Kluba liječenih alkoholičara Zlatice Nemec, da medijski popratimo zbivanja njihovih članova, prisustvovali smo druženju KLA-ovaca u prostorijama Crvenog križa, gdje se utorkom redovito okupljaju. Kroz KLA Križevci od njegova osnutka 1974. prošlo je oko 400 osoba, a danas Klub broji 30 članova koji se liječe od ovisnosti o alkoholu. Uz njih ondje je i 26-ero članova obitelji ovisnika, kao podupirući članovi. Među osobama koje kao aktivni članovi KLA apstiniraju od alkoholne ovisnosti, 18-ero ih je iz grada, od kojih su neki i viđeniji sugrađani, a 12-ero ih u Klub dolazi iz okolnih sela.

Bilo je nažalost i onih na koje druženje u Klubu nije djelovalo. Stručni suradnik Kluba i jedan od voditelja njegovih aktivnosti, psiholog mr. Milan Čapalija objasnio nam je kako u Klubu ipak mogu biti zadovoljni što je broj recidivista, tj. onih koji se vrate pijenju alkohola – opao.

"Postoje dvije vrsta ‘osipanja’ – prvo su to oni koji dođu u KLA i ne pristupe klubu nego samo vide ‘paše’ li im okruženje, te drugi koji postanu recidivisti iako su i dalje članovi KLA, što znači da su prihvatili i klub i zajednicu u njemu i voljni su dolaziti na susrete. Takvih je ove godine bilo četvero."

Svaki od ovisnika, kako nam je napomenuo Čapalija, mora shvatiti da je liječenje od alkohola cjeloživotna borba jer nema recepta koji će čovjeka odmah izliječiti od ovisnosti. Na području Križevaca registrirano je oko 6 posto alkoholnih ovisnika, odnosno oko 600 ljudi, što treba pomnožiti s prosječno 4 člana obitelji, jer je alkoholizam bolest koja ugrožava cijelu obitelj pojedinca.
Da je tako, saznali smo od Željka Vučkovića, koji je s 33 godine najmlađi križevački KLA-ovac, postavši apstinent prije nekoliko mjeseci. Kaže da je počeo piti zbog psihičkih problema i društva, što je izazvalo velike smetnje unutar obitelji i na radnom mjestu. Ušavši u KLA promijenio je životni stil i navike, ondje nalazi podršku koju mu polako vraća i obitelj i radna okolina.

Jedan od najstarijih članova, kako po godinama starosti tako i duljini apstinencijskog staža je i 68-godišnji Ivan Bahunek, koji je odlučio liječiti se od alkohola nakon prometne nesreće – liječnici su po njegovim drhtavim rukama vidjeli da je alkoholičar i savjetovali mu da se okani čašice. Već je 11 godina u Klubu, prihvatio je sve aktivnosti i dužnosti u toj zajednici, a život kao apstinenta mu je, napominje, ne samo promijenjen već i produljen – raduje ga druženje i s obitelji u kojoj ima sedmero unuka.

Njima dvojici, kao i svima ostalima zajedničko je to što su najprije u svom domu priznali da im je kao alkoholičarima potrebna pomoć i što su uz podršku obitelji krenuli na put odvikavanja, što počinje s prepoznavanjem problema uzroka nastajanja alkoholizma, reći će viša medicinska sestra Nemec i psiholog Čapalija.

Ljudima u KLA nije cilj pronalaženje pijanaca po gradu i njihovo privođenje, oni se ne zalažu za zabranu pijenja alkohola, nego ističu kako im je, ako osobe sa sklonošću prekomjernog pijenja alkohola i postoje, a ovih su dana Klubu pristupila i dva nova člana, potrebna terapija. Bitno je, kažu, motivirati članove i njihove obitelji da, ako mogu, što češće navraćaju u Klub gdje mogu otvoreno razgovarati o teškoćama pojedinaca u obitelji i društvu, koje se mogu savladati ozbiljnom željom da se prihvati novi trezveni život i novi odnosi u obitelji, kao uvjet izliječenja.
Sugovornici su se složili da je prvi dan apstinencije najteži, ali je lakše početi s apstiniranjem što se prije prizna nemogućnost kontrole konzumacije alkohola.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.