‘Već sam se navikla raditi na farmi mliječnih krava’

KRIŽEVCI – Bivša nastavnica frizerske grupe predmeta, Križevčanka Tanja Škariot (40), već se privikla raditi na farmi mliječnih krava Promilk u Rakovici pokraj Karlovca gdje je zadužena za računovodstvene poslove, no draže bi joj bilo da i dalje radi s budućim mladim frizerkama jer je to posao koji je gotovo deset godina radila sa zadovoljstvom.

No, zatvaranje frizerskog usmjerenja u Srednjoj školi “Ivan Seljanec” u Križevcima prisililo ju je na prekvalifikaciju nakon dvogodišnjeg boravka na burzi.

– U Seljancu sam se zaposlila nakon otvaranja frizerskog usmjerenja 1993. godine. Imala sam zaposlenje na neodređeno radno vrijeme. Završila sam i traženu psihološko-pedagošku naobrazbu te uživala u svom poslu, a moje su učenice postizale dobre rezultate na natjecanjima. Kad škola 2002. nije upisala novu generaciju, ja sam, umjesto punog radnog vremena, imala satnicu dovoljnu za samo pola radnog vremena. Takvo zaposlenje više mi nije odgovaralo, a kako je bilo sve izglednije da će se smjer potpuno ugasiti, otišla sam iz škole i zaposlila se u jednoj parfumeriji – objasnila je Tanja Škariot.

No, zbog nedovoljnog prometa uskoro je postala višak radne snage u parfumeriji.

– Zatim sam dvije godine bila na burzi. U međuvremenu sam se odlučila na prekvalifikaciju i nakon toga se zaposlila na farmi u Rakovici gdje sada radim gotovo dvije godine. Kako ne želim biti bez posla, odlučila sam se i na taj korak – rekla je Tanja Škariot.

Međutim, nakon što je otišla iz prosvjete, školsko vodstvo ipak se uspjelo izboriti za upis još jedne generacije pa su na određeno vrijeme zaposlili jednu frizersku obrtnicu iz Koprivnice. – To nam je tada uspjelo posljednji put. Naime, godinu dana smo pauzirali od upisa, i to ponajviše zbog pritiska lokalnih frizerki. One nisu bile zadovoljne našim ustupkom da upisujemo svaku drugu godinu, nego su inzistirale da se usmjerenje u potpunosti ukine.

Njihov je stav bio da u Križevcima ima već previše frizerskih salona i da se nove frizerke nemaju gdje zapošljavati – istaknuo je Brunoslav Sabolek, ravnatelj Srednje škole “Ivan Seljanec”. Dodao je kako i sada smatra da je Obrtnička komora napravila pogrešan potez kad se priklonila željama križevačkih frizerki. – Križevčanke se i dalje upisuju u frizersko usmjerenje, samo su sada prisiljene putovati u Đurđevac, Varaždin ili Zagreb, a to je roditeljima veće financijsko opterećenje – napomenuo je Sabolek.

Vezano

Komentari su zatvoreni.