Financijski izvještaj Komunalnog neke zbunio, većinu zadovoljio

Nema nikakvog suvislog opravdanja da uređenje nove zelene tržnice kod sjedišta uprave Komunalnog poduzeća, poznatijeg kao Stari Javor, kasni već pune dvije godine, a to je samo još jedna od nejasnoća u poslovanju Komunalnog poduzeća, tvrdi Ivan Knok, vijećnik SDP-a, na sinoćnjoj, 16. sjednici Gradskoga vijeća Križevaca, zadnjoj prije ljetne stanke. Zamjera što se novac od komunalnih usluga građana trošio na uređenje tržnice umjesto da se njime obnavljala dotrajala gradska vodovodna mreža, za što neki izdvajaju kunu po kubiku potrošene vode. Kao oporbena stranka u gradu SDP nije prihvatio izvješće o poslovanju Komunalnog poduzeća za 2006. godinu, čime je ponovno izrazio nepovjerenje svojem bivšem koalicijskom partneru HSS-u otkad poduzeće vodi Goran Gregurek (HSS) iako je u upravi ostao i nekadašnji direktor Stjepan Čut (SDP).

Vijećnici SDP-a, Knok i Željko Brlić, uvjereni su da su podaci o prošlogodišnjem poslovanju Komunalnog poduzeća i o navodnoj dobiti od 318.987 kuna – namješteni.
U izvješću je iskazano da je najveća dobit, od 332.000 kuna,ostvarena prodajom vode iz gradskog vodovoda, dok je u istoj radnoj jedinici nastao gubitak od 142.000 kuna u odvodnji,te od 20.000 kuna u pročišćavanju otpadnih voda. Pozitivno je s 515.000 kuna dobiti poslovala i radna jedinica građenje zahvaljujući velikim radovima na gradnji vodovodne mreže.

Sumnju u namještenost financijskih rezultata i njihovu nezakonitost Knok je izrazio i zbunjenošću izgledom financijskog izvještaja. Pita se je li posrijedi financijski izvještaj ili izvještaj o poslovanju Komunalnog, na što mu je Gregurek odgovorio da se poslovanje tvrtke može prikazati na više načina, a oblik izvještaja ovisi o zahtjevu Gradskog vijeća. Uz to je upozorio Knoka na riječi kojima se služi jer je revizija utvrdila urednost poslovanja pa nema govora o nezakonitosti.

Gubici su nastali u radnoj jedinici Čistoća, od 271.000 kuna, te u održavanju zelenila i groblja od 94.000 kuna. S dovršetkom obnove gradskog deponija Ivančino brdo RJ Čistoća bi ove godine trebala ostvariti dobit, najavljuju iz Komunalnog poduzeća. Knok smatra da Komunalno nije ostvarilo ni najavljenih milijun kuna uštede, obećanih prošle godine prilikom uvođenja višečlane uprave. Gregurek i gradonačelnik Branko Hrg koji je predsjednik Skupštine Komunalnog poduzeća taj su navod opovrgli rekavši naprotiv da su uštede čak deset puta veće.

Pomutnju među vijećnicima izazvala je i dnevnim redom nenajavljena prezentacija komunalaca o načinima skupljanja i gospodarenja otpadom.
Izvještaj o financijskim rezultatima KP-a u protekloj godini ipak je na sinoćnjem Gradskom vijeću prošao, s očekivanih 14 vijećničkih ruku HSS-a za, dva su vijećnika bila protiv i dva suzdržana.

Vezano

Komentari su zatvoreni.