Nema kredita za podravske i prigorske poduzetnike

Koprivničko-križevačka županija nije pristala potpisati ugovor o najnovijoj liniji mikro-kreditiranja s Ministarstvom gospodarstva. Krediti do 200 tisuća kuna namijenjeni su malim obrtnicima i poduzetnicima, a vraćanje bi jamčile županije i Državna garancijska agencija HAMAG, svaka u polovici iznosa. Taj je koncept neprihvatljiv jer su korisnici kredita oslobođeni davanja bilo kakvih garancija vraćanja novca, rekao je dožupan Darko Koren. Osim toga, iako se razmišljalo o osnivanju svojevrsne županijske garancijske agencije za to ne postoji nikakva potreba.



– Trenutno nismo dovoljno jaki da bi se upustili u osnivanje jedne tako ozbiljne agencije, jer je za takav projekt nužno puno novca. Da bi se uopće mogla registrirati financijska ustanova koja može davati izdavati garancije za kredite njezin financijski fond mora iznositi najmanje pet milijuna kuna – objasnio je Koren.
Sve postojeće regionalne i lokalne agencije i Centri za poduzetništvo nemaju potreban financijski potencijal. Uz to, ne postoje ni zakonske mogućnosti da se registriraju kao financijske ustanove, pa Koren smatra da je Ministarstvo gospodarstva plasiralo nepripremljen i predizborni model:
– Podržavamo mikro kreditiranje, ali samo ako korisnik kredita za polovocu zaduženja jamči 50 postotnom hipotekom ili jamcima, a drugih 50% da daje Hrvatska garancijska agencija HAMAG. U tom bi slučaju potpisali ugovor s Ministarstvom gospodarstva.
Inače, u Koprivničko-križevačkoj županiji trenutno je aktivna samo linija za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje. O njezinoj aktualnosti govori činjenica da je s početnih 15 milijuna kreditni fond podignut na 20, a ovih će dana s Podravskom bankom biti potpisan aneks o još jednom podizanju kreditnog fonda i to na 25 milijuna kuna.

Vezano

Komentari su zatvoreni.