Opet su se zavadili, ali 40. Spravišče je uspjelo

Posljednje večeri spelancije po križevačkim štatutima na 40. jubilarnom križevačkom velikom spravišču okupiše se jučer pod crkvom svetoga Križa poštovani građani i plemeniti Kalničani, da bi kao zalog međusobne pomirbe vjenčali svoj podmladak. Uz svatovski postavljeni stol priprema se večera na kojoj će biti služeno i purgersko i šljivarsko vino. Dio je ovo tradicije kojom su i ove godine završila tri dana velikoga slavlja diljem grada, spravljenog u čast legende o pomirenju građanskih i seoskih predstavnika.

Očekivanom vjenčanju kćeri varoškog suca – Matilde Hren Ježičković i sina kalničkog kaštelana – Julčeka Frfuleka, prisustvovalo je nekoliko stotina gledatelja.
Oni su dupkom ispunili montažne tribine i sav okolni slobodni prostor uz pozornicu i nad njom, te oko crkve, što je dokaz da je sadržajno novo ruho star(insk)e predstave uspjelo iz dana u dan povećavati zanimanje publike.
No do svadbe između čiste puce Tilčike, kojoj je već krajnje vrijeme za udaju, i supijanoga Julčeka, kojega je kao maloga kobila u glavu ritnula, nije došlo jer se uplela treća osoba, djevojka koja čeka Julčekovo dijete.
To je bio povod svađe u kojoj je otkriveno i da je u subotu kaštelan dao kalničkome kumu mito u srerbnim cvancigima kako bi Julček uzeo Tilčiku koju nijedan drugi dečko neće.
I Fiškal puka Petrica Kerempuh zaključio je da od vjenčanja ne bu niš i da je šteta truda kojeg su kuharice uložile u fina jela koja neće biti kušana.
Ozračje međusobnog nepovjerenja dolijevano vinom prekinulo je cifrasto sučevo izvješće svekolikom pučanstvu, o tri uspješna dana i noći po križevačkim štatutima.
Naposljetku je gradski ključ vraćen pravom križevačkom gradonačelniku koji je također pohvalio nove spelancije gospode purgera i plemenitih šljivara.

Svečana zastava Spravišča spuštena je s jarbola, a potom su svi zajedno bez obzira na štrofove i netrpeljivosti zatancali i zapjevali, kupicama nazdravljajući nadolazećem 41. Križevačkom velikom spravišču.
Prema prvim dojmovima i organizatora i publike, jubilarno 40. Spravišče bila je prekretnica koja je pokazala potpunu opravdanost uvođenja novih elemenata u tradicionalni scenski prikaz, koji će i ubuduće biti osnova prepoznatljivosti ove križevačke turističko-kulturne manifestacije.

20 godina CSF
Vezano

Komentari su zatvoreni.